Da li je Milo povredio Ustav: Počinje Skupština Crne Gore

12.11.2021

07:53

0

SNP smatra da je predsednik povredio Ustav komentarisanjem prisustva ustoličenju na Cetinju

Da li je Milo povredio Ustav: Počinje Skupština Crne Gore
Profimedia

Predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsednik Crne Gore Milo Ðukanović povredio Ustav, na dnevnom je redu sednice Skupštine Crne Gore, koja počinje danas.


Ako inicijativa prođe Skupštinu, odluku o postojanju ili nepostojanju povrede Ustava donosi Ustavni sud, prenosi RTCG.

Prema Ustavu, predsednika Crne Gore Skupština može razrešiti kada Ustavni sud utvrdi da je povredio Ustav.

Pokretač inicijative je Klub poslanika Socijalističke narodne partije (SNP), a podržao ju je potpisima največi broj predstavnika parlamentarne većine.

SNP je u obrazloženju naveo da je Ðukanović 28. avgusta na Cetinju rekao da “nije pametno insistirati na ustoličenju u tom gradu, već je pametno to izmestiti iz Cetinja i obaviti u nekom od mnogobrojnih hramova u drugim gradovima”.

- Nadam se da neću biti u situaciji da 5. septembra budem na Cetinju, tamo gde budu Cetinjani i gde je većinska Crna Gora, gde se brani dostojanstvo države - rekao je Ðukanović.

SNP smatra da je takvim postupanjem Ðukanović grubo povredio član 14. Ustava Crne Gore koji propisuje da su verske zajednice odvojene od države, kao i da su one ravnopravne i slobodne u vršenju verskih obreda i verskih poslova.

Iz Demokratske partije socijalista (DPS), čiji je Ðukanović lider, ocenjeno je ranije da su motivi za pokretanje inicijative isključivo politički i da je to mržnja prema DPS-u i Ðukanoviću.

Bonus video:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti