Poljak šutnuo policajca u glavu u Splitu, a potom sve zaboravio: Dosije mu je prepun problema sa drogom

09.11.2021

13:55

0

Hrvatskim tužiocima stigao dosije Lukaša iz Gdanjska

Poljak šutnuo policajca u glavu u Splitu, a potom sve zaboravio: Dosije mu je prepun problema sa drogom
pijan policija profimedia-0351851015 - Copyright Profimedia

Tokom postupka zbog napada na policajce, od kojih je jednog udario nogom u glavu, kao i nasrtanja na radnike hitne pomoći u Splitu pribavljen je dosije Poljaka Lukaša P. M. (29).

U evidenciji poljskog kaznenog sistema navedeno je pet presuda mladom Poljaku: dve zbog posedovanja droge za ličnu upotrebu, jedna zbog vožnje pod dejstvom narkotika, jedna zbog napada na policajca i jedna zbog pretnje. Sve presude donete su u razdoblju između 2013. i 2018. godine da bi prošle godine došao na letovanje u Hrvatsku gde je počinio novo nedelo.

Opštinsko državno tužilaštvo u Splitu tereti ga da je krajem jula prošle godine u kvartu Meje u večernjim satima pijan pravio nered, valjao se po uličnim stepeništima i vikao. Stanari su pozvali Hitnu pomoć, ali kada je medicinska ekipa došla Poljak je bio toliko agresivan da nisu mogli da mu priđu.

Radnici hitne pomoći pozvali su policiju da im pomogne, došla su dvojica policajaca i jedna pripravnica. U optužnici stoji da se stranac nije smirio iako je uočio uniformisana službena lica i odguravao ih je odbijajući da ode sa njima. U jednom trenutku je oborio policajca na tlo tako što ga je povukao sa sobom.

Pijani Poljak je zatim pao preko policajca, a kada je drugi priskočio da pomogne kolegi, nastavio se pruža otpor i u žaru borbe je zamahnuo nogom i udario ga nogom u glavu. Nakon toga su mu policajci stavili lisice i odveli ga u policijsku stanicu. Policajcu koji je pao i udario glavom nije utvrđena povreda, dok je njegovom kolegi od udarca noge utvrđena ogrebotina - krvni podliv na desnoj strani lica.

Sutradan se Poljak otreznio i dao izjavu u Prvoj policijskoj stanici.

- Ne sećam se šta se dogodilo policajcima. Znam da u normalnim situacijama ne bi bilo normalno napadati policajce i odgurivati ih. Ako sam se ponašao na način za koji sam optužen, hteo bih da se izvinim. Dva prijatelja i ja smo izašli u grad i popili smo previše. Osetio sam da nisam "kako treba" i uputio sam se prema mestu gde smo stanovali. Pokušavao sam da dođem do nekog taksija i ne znam kako sam se našao na adresi na Mejama. Sećam se da mi je kasnije neka gospođa pokazivala na mobilnom prevod da moraju da me uhapse, a meni nije bilo jasno zašto. Ne sećam se hitne pomoći. Nikad mi ne bi palo na pamet da ulazim u sukob s policijom, naročito ukoliko su hteli da mi pomognu - rekao je.

U međuvremenu se vratio u Poljsku te je u martu ove godine još jednom ispitan pred državnim tužilaštvom u Gdanjsku gde je negirao bilo šta što mu se stavljalo na teret i malo detaljnije opisao uzroke svog stanja.

- Krajem juna prošle godine sam došao da radim u Hrvatskoj. Radio sam i boravio u Splitu, a sve se dogodilo nedelju dana nakon njegovog rođendana, kada sam se s prijateljima uputio prema gradu gde smo planirali da pijemo alkohol. U Hrvatskoj sam bio prvi put i nisam navikao na vremenske uslove gde temperature dosežu 35 stepeni Celzijusovih. Pili smo vinjak, ubrzo sam bio umoran i odlučio sam se vratiti kući. U jednom trenutku izgubio sam snagu i seo na stepenice neke zgrade gde sam i zaspao. Osetio sam da me neko gura, uplašio sam se i naglo probudio misleći da neko želi da mi naudi. Moguće je da sam tada odgurnuo tu osobu. Ne sećam se šta se tačno dogodilo, ali znam da sam srušen na tlo. Vidio sam da su bili policajac i policajka, koja mi je napisala na mobitelu da sam uhićen - prepričao je detalje ovog događaja.

Tokom postupka su svedočili i policajci i radnici hitne pomoći. Doktorka je kazala da su zvali policiju jer je Poljaku bila nužna medicinska pomoć, ali on nije hteo da im dozvoli da mu priđu blizu. Između ostalog su policajci izjavili da je Poljak bio rastrojen i izuzetno agresivan, kao i da je vikao na engleskom: “F**k you police!” (J... se, policijo!).

Policajac kojeg je bacio udario je glavom o tlo prilikom pada, a drugi je imao vidljivu povredu na licu od udarca nogom, kazali su svjedoci. Zbog svega opisanog 29-godišnjak se tereti za krivično delo napad na službenu osobu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike