Sramota u Varaždinu: Kukasti krst i ustaški simbol na spomeniku žrtvama Holokausta

22.11.2020

17:55 >> 18:25

0

Varaždin je prvi Judenfrei grad u bivšoj Jugoslaviji, poznat po tome što su, kada su Nemci 11. aprila 1941. godine ušli u grad, vlast preuzele ustaše

Sramota u Varaždinu: Kukasti krst i ustaški simbol na spomeniku žrtvama Holokausta
Copyright Pixabay

Na spomeniku žrtvama Holokausta u parku u Varaždinu, nepoznati počinilac, ili više, njih, nacrtao je kukasti krst i ustaški simbol U.

To se dogodilo između 20. i 22. novembra, na spomeniku koji se nalazi preko puta varaždinske sinagoge, koja je trenutno u obnovi.

Pročitajte još:

Poražavajući odgovori mladih u SAD: Svaki deseti smatra da su Jevreji izazvali Holokaust 

Incko spreman da nametne zakon o negiranju genocida u BiH 

Inače, reč je o skulpturi umetnika Zlatka Kopljara pod nazivom K19 izgrađenoj od cigle koju su izrađivali zatvirneici koncentracionog logora u Jasenovcu. Skulptura se nalazi nasuprot varaždinske sinagoge.

Incident je na svom Facebook profilu osudila i zamenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica koja je najavila podizanje krivilne prijave.

-Glupost se ne može lečiti, ali ovaj čin, baš poput trganja ploče s prostora Veća srpske nacionalne manjine nije glupost. Ili je manjak samopouzdanja pa je ovo kompenzacija ili je patološka mržnja. Da, bilo je stradanja, da naša prošlost je komplikovana. Da, možete misliti što god hoćete, ali ne možete svojim mišljenjem uništavati i omalovažavati”, poručila je Malenica.

Varaždin je prvi “Judenfrei” grad u bivšoj Jugoslaviji, poznat po tome što su, kada su Nemci 11. aprila 1941. godine ušli u grad, vlast preuzele ustaše.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike