Incko tražio da Dodik skine tablu s imenom Radovana Karadžića, on mu odgovorio pred SB UN

25.11.2020

06:18 >> 08:08

0

Dodik je, na onlajn sastanku SB UN povodom 25-godišnjice Dejtonskog sprazuma, naglasio da ne glorifikuje ratne zločince i stradanja

Incko tražio da Dodik skine tablu s imenom Radovana Karadžića, on mu odgovorio pred SB UN
Copyright YouTube/printscreen/tvk3

Kao i prethodne izveštaje, Valentin Incko je i novi izveštaj pred Savetom bezbednosti UN iskoristio da “prozove” Milorada Dodika i RS da su kočničari napretka BiH.

On je u izveštaju podnetom početkom ovog mesecca otišao i korak dalje, pa je poručio da Dodiku ostavlja rok od šest meseci da ukloni ploču sa studentskog doma na Palama s imenom “ratnog zločinca Radovana Karadžića”.

– Ako ta ploča ne bude uklonjena do maja 2021. godine, tražiću da Dodik ne može putovati u zemlje Evropske unije. U tome nisam sam. Pre nekoliko dana je Hajko Mas, nemački ministar spoljnih poslova, rekao da za one koji veličaju ratne zločince nema mesta u EU – zapretio je Incko.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik se na to osvrnuo u završnom obraćanju sinoć pred SB UN.

On je pozvao visokog predstavnika Valentina Incka da mu se pridruži u skidanju ploče s imenom Radovana Karadžića, koja je postavljena na studentskom domu na Palama.

Pročitajte još:

Dodik otkrio: Posedujemo 400 imena živih ljudi koji su upisani kao žrtve u Potočarima 

Iznenađenje na izborima u BiH: Dodik izgubio Banjaluku, a Bakir Izetbegović Sarajevo (VIDEO 

– Pozivam ga lično da zakaže dan i sat, da dođe na to mesto gde se tabla nalazi, posmatra i bude saučesnik dok se ona skida. Ali zar mislite da je to rešenje? Tabla Radovanu Karadžiću je bila postavljena onda kada on nije bio osuđen za ratne zločine i to je činjenica. Ali Incko se počeo znojiti oko toga i mislim da je ovo fer ponuda. Kad god mi kaže da će biti na tom mestu, učinićemo to zajedno ili neka bira, on ili ja – kazao je Dodik, komentarišući Inckove navode da predsedavajući Predsedništva BiH i predsednik SNSD na ovaj način veliča ratne zločince –  preneo je portal Kliks.ba.

Dodik je, na onlajn sastanku SB UN povodom 25-godišnjice Dejtonskog sprazuma, naglasio da ne glorifikuje ratne zločince i stradanja, da je i sam u ratu pomagao žrtvama, ali je dodao da Hag nije bio pravedan prema Srbima.

– Podržavam osudu i presudu za svaki zločin koji je učinjen. Svi Srbi su presuđeni u Hagu i mislim da taj Haški tribunal prema Srbima nije bio korektan, jer je nesrazmerno malo Bošnjaka bilo pred Haškim tribunalom – kazao je Dodik.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug/

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike