Bošnjacima sporan zakon o ćirilici: Spremni za apelaciju Ustavnom sudu!

23.09.2021

11:25 >> 11:26

0

Autor: A. B.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su 15. septembra na posebnoj sednici Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiri

Bošnjacima sporan zakon o ćirilici: Spremni za apelaciju Ustavnom sudu!
Copyright Printscreen/YouTube/School Class

Klub Bošnjaka u Veću naroda Republike Srpske odlučio je da pokrene postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma, jer je, kako tvrde, “suprotan odredbama ustava Republike Srpske i BiH”.

– Ustavima Republike Srpske i BiH jasno je definisano da su u BiH ravnopravna oba pisma ćirilica i latinica, kao jezici bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda – saopšteno je iz Kluba Bošnjaka.

Kako prenosi Radio televizija Republike Srpske, Klub Bošnjaka očekuje da će Ustavni sud Republike Srpske staviti van snage ovaj zakon, a ukoliko to ne uradi, podneće apelaciju za ocenu ustavnosti Ustavnom sudu BiH.

Pročitajte još:

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su 15. septembra na posebnoj sednici Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma čiji je cilj zaštita i očuvanje srpskog jezika i ćirilice kao nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike