DF inicirao rezoluciju o genocidu koji su počinile SS divizije u selu Velika

28.12.2020

16:47 >> 16:17

0

Autor: M. I.

Na najsvirepiji mogući način 28. jula 1944. godine ubijeno je više od 600 Veličana, većinom žena i dece

DF inicirao rezoluciju o genocidu koji su počinile SS divizije u selu Velika
Copyright Printscreen/ Youtube/ TV Vijesti

Poslanici Demokratskog fronta, koji je deo vladajuće koalicije, podneli su Skupštini predlog o usvajanju Rezolucije o genocidu u Velici.

Inicijativu je potpisalo 16 poslanika ovog političkog saveza, a u obrazloženju se navodi da se donošenje rezolucije traži da ne bi izbledela sećanja na sve nevino postradale i žrtve surovih oružanih sukoba, koji su se dogodili tokom i nakon Drugog svetskog rata na tlu Crne Gore u kojima su svi narodi podneli teška stradanja.

Pročitajte još:

– Skupština Crne Gore ovom rezolicijom naglašava potrebu da se ispitaju svi ratni zločini, genocidi, etnička čišćenja tokom Drugog svetskog rata i obezbedi satisfakcija žrtvama i njihovim porodicama na svim sukobljenim stranama, kao i da se kreiraju uslovi za suštinsko građansko pomirenje i trajno prevazilašenje istorijskih podela – navodi se, između ostalog, u predlogu DF-a, preneo je podgorički portal Borba.

U selu Velika, 28. jula 1944. godine, dve SS divizije – “Princ Eugen” i “Skenderbeg” sastavljene uglavnom od folksdojčera i Albanaca, potpomognuti muslimanskim stanovništvom iz Plava, Gusinja i Bihora, izvršile su genocid nad meštanima u tom mestu na severu Crne Gore.

Na najsvirepiji mogući način ubijeno je više od 600 Veličana, većinom žena i dece.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike