Jedan telefonski poziv i 12 beba bi preživelo, ali su sankcije sprečile da stigne spas iz Beograda

08.01.2021

06:16 >> 10:36

0

Zato, ne zaboravimo ovaj strašni zločin i sprečimo svaki budući!

Jedan telefonski poziv i 12 beba bi preživelo, ali su sankcije sprečile da stigne spas iz Beograda
Copyright Pixabay

Te ratne 1992. godine Komitet za sankcije Saveta bezbednosti UN danima je otezao sa dozvolom da iz Beograda poleti avion sa bocama kiseonika ka banjalučkom porodilištu.

Kiseonik je bio potreban za 14 beba. U čekanju pomoći koja nije mogla da stigne, na odeljenju za intenzivnu negu banjalučkog porodilišta, od 22. maja do 19. juna 1992. godine, 12 beba je preminulo. Sedam muških i pet ženskih. Nenad, Nikola, Bojan, Danijel, Maid, Vladimir, Raisa, Emina, Dušana, Radijana. Dve tada nisu još imale ime.

A bio je dovoljan samo jedan telefonski poziv koji bi dao dozvolu za poletanje aviona sa opremom za Banjaluku i tragedija bi bila izbegnuta.

Neophodan kiseonik nije bilo moguće dostaviti kopnenim putem do Banjaluke zbog blokade pravaca prema Srbiji. Jedina alternativa je bila avionom, ali zbog sankcija uvedenih SRJ od Saveta bezbednosti, avionu koji je trebalo da iz Beograda dostavi kiseonik za Banjuluku nije bio dozvoljen let.

Od preživele dve bebe, danas je još samo jedna živa, ali ima trajne posledice.

Marko Medaković, koji je rođen 21. juna 1992. godine, nakon rođenja je bio bez kiseonika oko 10 minuta što je dovelo do toga da diše trećinom pluća, cerebralne paralize, hematoma na mozgu i krivljenja kičme.

Slađana Kobas je preminula sa 14 godina. Zbog nedostatka kiseonika ozbiljno joj je bilo narušeno zdravlje, pa je imala trajno oštećenje vida, mozga i pluća, a kasnije se bezuspešno borila i sa rakom kostiju. Sahranjena je 11. februara 2006. u Prijedoru.

U znak sećanja na tragičan događaj, u Banjaluci je 23. decembra 2008. godine podignut spomenik Dvanaest beba.

Spomenik su otkrila braća i sestre umrlih beba, a njihovi roditelji su položili buket od 12 belih ruža i trinaestu belu ružu posvećenu Slađani Kobas, koja je preminula 14 godina kasnije.

Ulica u kojoj se nalazi Klinički centar Banjaluka nosi naziv “Dvanaest beba”, a grob se nalazi na Novom groblju.

Na spomen obeležju zabeležen je sledeći tekst:

“Tog maja – juna 1992. godine, u jeku građanskog rata u BiH, u banjalučkom porodilištu rođeno je 14 beba, kojima je bio neophodan kiseonik. On, nažalost, nije mogao biti dopremljen kopnenim putem zbog neprijateljskih okruženja, a ni vazdušnim zbog odluke Saveta bezbednosti o zabrani leta nad BiH. Nehumanost svetskih moćnika uzrokovala je gašenje jednog po jednog života. Ovaj svet napustilo je tada 12 beba. Trinaesta je svoju bitku izgubila nakon 14 godina, a četrtnaestoj je ovo ostavilo posledice koje će nositi ceo život. Ova agonija ublažena je hrabrošću pilota, a konačno prekinuta briljantnom akcijom Vojske RS, nakon čega je uspostavljena kopnena veza sa Srbijom. Skulptura “Život” napravljena je u znak sećanja na ovih 12 beba, ali i kao pomen svoj deci koja su stradala u proteklom ratu. Zato – ne zaboravimo ovaj strašni zločin i sprečimo svaki budući!”

pročitajte još

Delegacija kabineta predsednice Republike Srpske, položiće danas u 12 časova cveće na Spomenik banjalučkim bebama na Trgu srpskih junaka i na grobnicu.

Povodom Dana Republike Srpske, 9. januara, predstavnici Republike Srpske položiće danas vence i na Spomenik palim borcima na groblju Sveti Pantelija, na Trgu palih boraca NOR-a na platou ispred hotela “Bosna” na Spomen-kosturnicu na gradskom groblju, kao i na spomenik nekadašnjem predsedniku Republike Srpske Milanu Jeliću u Modriči.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike