Cvijanović: Naša obaveza je da čuvamo Republiku Srpsku

09.01.2021

18:40 >> 18:33

0

Autor: M. I.

Umesto poruka mira i suživota, dobili smo poruke mržnje prema Republici Srpskoj, rekla je Cvijanovićeva

Cvijanović: Naša obaveza je da čuvamo Republiku Srpsku
Copyright

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je večeras da slobodu Srpskoj niko nije poklonio i da zahvalnost za nju Srpska ne dugujemo nekim stranim vojskama ili državama, već svojim očevima, sinovima, braći, sunarodnicima i sugrađanima, koji su želeli da generacijama koje dolaze ostave mir i život na sopstvenom ognjištu.

– Zbog njih, ali i zbog onih koji će tek doći, naša obaveza je da čuvamo Republiku Srpsku, da je gradimo i da je budućim generacijama predamo još razvijeniju i stabilniju nego što je danas – istakla je Cvijanović u obraćanju uživo na svečanoj akademiji u Banjaluci povodom Dana Republike Srpske.

Cvijanović je rekla da se, 29 godina nakon osnivanja, sa ponosom može reći da je Republika Srpska moderna, demokratska, politički i instituticionalno stabilna zajednica u kojoj svi žive slobodno, bez obzira na versku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost, prenosi RTRS.

Pročitajte još:

Ona je istakla da je ova godišnjica još jednom pokazala da ni 25 godina nakon uspostavljanja mira mnogi unutar i izvan BiH nisu odustali od netrpeljivosti ili unitarizacije.

– Umesto poruka mira i suživota, dobili smo poruke mržnje prema Republici Srpskoj, koje su dodatno zatrovale ionako kontaminiranu situaciju u BiH, ali i ojačale našu želju da čuvamo Republiku Srpsku – rekla je Cvijanović.

Predsednica RS je naglasila da je ponosna na saradnju sa Srbijom koja je svakim danom sve jača, konkretnija i sadržajnija.

– Prirodno je što za naše ljude ta veza predstavlja sigurnost, garanciju opstanka i očuvanja identiteta. Osim toga, ona je prioritetno važna i za naš dalji privredni razvoj – ukazala je Cvijanović.

Ona je dodala da je Srpska otvorena za saradnju i sa svim drugim zemljama u regionu i šire.

– Želimo da revitalizujemo i naše odnose sa Crnom Gorom, sa kojom delimo ne samo granicu, već i snažne istorijske, kulturne, duhovne, pa i lične i porodične veze – rekla je Cvijanović.

Pročitajte još:

Istakla je i da su bolje razumevanje, bolja privredna saradnja i infrastrukturna povezanost sa susednom Hrvatskom i ostalim zemljama Evropske unije takođe u interesu i Republike Srpske i BiH.

Svečana akademija povodom Dana Republike Srpske je zbog pandemije koronavirusa bila prilagođena televizijskom prenosu, bez publike, pa su se video porukama obratili srpski član i predsednik Predsedništva BiH Milorad Dodika i ministra spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

Akademija je počela intoniranjem himne “Moja Republika” i prvim stihom himne “Bože pravde”, a kompozicijom “Vječnaja pamjat” odata je počast i zahvalnost svima koji su dali živote za Republiku Srpsku.

Priređen je i prigodan kulturno-umetnički program, a celu akademiju prenosila je RTRS na svom programu i portalu, kao i Jutjub kanalu.

Obeležavanje Dana Republike počelo je jutros Svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

U okviru obeležavanja Dana Republike Srpske dodeljena su odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima, nakon čega je ulicama Banjaluke usledio muzički defile Policijskog orkestra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike