Vladika Joanikije osudio proterivanje Božovića: "Cilj je da se poseje što više otrova i bratske mržnje"

29.11.2020

11:17 >> 11:10

0

Autor: M. I.

Ovim činom odlazeća vlast Crne Gore je imala višestruko zlu nameru, poručuje Joanikije

Vladika Joanikije osudio proterivanje Božovića: "Cilj je da se poseje što više otrova i bratske mržnje"
Copyright Foto: Printskrin/Jutujub/TV Hram

Vladika budimljansko-nikšićki Srpske pravoslavne crkve (SPC) sudio je danas proterivanje ambasadora Srbije Vladimira Božovića od strane odlazeće vlasti u Crnoj Gori.

On je u saopštenju za javnost, koje je obajvljeno na zvaničnom sajtu Eparhije budimljansko-nikšićke rekao da je cilj odlazeće crnogorske vlasti da “podigne tenzije i produbi podele u svim slojevima crnogorskog društva”.

Saopštenje prenosimo u celosti:

– Povodom odluke da protera ambasadora Republike Srbije g. Vladimira Božovića odlazeća vlast Crne Gore je imala višestruko zlu nameru. – Da podigne tenzije i produbi podele u svim slojevima crnogorskog društva, naročito među braćom Pravoslavne vere, da izazove recipročne mere od strane Srbije da bi se medijskom larmom u regionu posejalo što više otrova i bratske mržnje. Ovim potezom odlazeća vlast, kao i nebrojeno puta do sada, pokazala je da joj leka nema, osim ako se neko od njenih pripadnika jednoga dana pokaje. Daj Bože!

Pročitajte još: Krivokapić o proterivanju srpskog ambasadora: Žao mi je, radićemo na boljim odnosima sa Beogradom

Uvereni smo da ogromna većina naroda ove zemlje želi vlast koja će učiti i poštovati istoriju Crne Gore kakva ona jeste, bez potrebe da je prekraja, sužava ili zloupotrebljava, koja će negovati unutrašnji dijalog radi stabilnosti države i međusobnog uvažavanja onih koji različito misle i veruju, kojoj neće biti potrebni diplomatski skandali i koja će sa svim narodima i zemljama u regionu, a i šire, znati da uspostavi najbolje odnose. Posebno sa bratskom Srbijom. Nadamo se da će nova, demokratski izabrana vlast Crne Gore, čim zvanično preuzme odgovornost, iako će naslediti velike i nagomilane probleme, posvetiti punu pažnju izmirenju zavađenih i otklanjanju zlokobnih višedecenijskih podela u narodu.

Moleći se Bogu za spasenje svih, verujućih i neverujućih, razumnih i nerazumnih, pozivamo sav verujući narod u Crnoj Gori da u ovim danima mnogostrukih iskušenja i povišenih tenzija umnoži svoje molitve za mir, razumevanje, suzdržanost i prevazilaženje pogubnih podela među braćom i bratskim državama.

Želeći da svim pravoslavnim hrišćanima ovaj Božićni post, koji je tek počeo, donese duševno i telesno zdravlje i duhovno prosvetljenje od izvora večne svetlosti Bogomladenca Hrista, da bi smo živeli u međusobnoj slozi i ljubavi sa svim ljudima dobre volje, istrajno radeći na opštem dobru i na takav način svedočili patriotizam i odanost svojoj otadžbini Crnoj Gori – navodi se u saopštnju vladike Joanikija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike