"Ultimatumi kod Srba najteže prolaze": Dodik odgovorio na Inckov zahtev

04.02.2021

16:55 >> 19:18

0

Autor: A. B.

Rekao je da ne želi da razmišlja šta Incko na svom odlasku može da uradi i da je za svog mandata u BiH previše naneo zla Srbima

"Ultimatumi kod Srba najteže prolaze": Dodik odgovorio na Inckov zahtev
Copyright Borislav Zdrinja/ZIPA PHOTO/ATAImages/Printscreen

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je da je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko zahtevom Narodnoj skupštini Republike Srpske pokazao mržnju prema srpskom narodu, kvalifikujući ga kolektivno odgovornim za eventualne zločine, te poručio da kod Srba ultimatumi najteže prolaze.

To je deo koncepcije koji je on razvio kada je tvrdio da ga Republika Srpska podseća da je nastala na principima kao NDH, nije mogao više uvrediti Srbe rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu, prenosi Srpskainfo.

Dodik je podsetio da su Srbi masovno stradali u NDH i naveo primer logora u Jasenovcu, gde je ubijeno oko 500.000 Srba, te masovne zločine nad Srbima kod Bihaća, gde ih je ubijeno 12.500, i Brodu na Drini kod Foče, kada je u dva dana ubijeno 6.000 ljudi.

Prema njegovim rečima, bivši jugoslovenski komunistički režim održavao je priču da se radi o žrtvama fašističkog terora, a ne o Srbima.

– Takvu bezočnu laž može čovek niskih strasti da kaže, kao Valentin Incko – istakao je Dodik i dodao da je Incko imao nesreću što je Republika Srpska napravila ozbiljan otklon od intervencija međunarodne zajednice, a time i OHR-a, koji znaju da nema pristajanja na nametanje odluka.

Tanjug/Zoran Žestić

Srpski član Predsedništva BiH ukazao je na to da Incko nije zatražio da se promeni naziv škole u Sarajevu koja nosi naziv po muslimanskom, bošnjačkom zločincu iz Drugog svetskog rata, ili nekih drugih javnih komunalnih objekata koji nose naziv po presuđenim osobama koje su počinile zločine u Drugom svetskom ratu.

– Naravo, to nije uradio i on se usmerava samo na jedan narod konstatovao je Dodik – poručivši da kod srpskog naroda ultimatumi najteže prolaze.

Srpski član Predsedništva BiH najavio je da će o Inckovom zahtevu biti razgovarano, ističući da se ovaj austrijski diplomata za sva vremena diskvalifikovao.

Pročitajte još:

Dodik je rekao da ne želi da razmišlja šta Incko na svom odlasku može da uradi i da je za svog mandata u BiH previše naneo zla Srbima, dodvoravajući se muslimanima u Sarajevu.

Kabinet predsednika Narodne skupštine Republike Srpske primio je juče Inckovo pismo upućeno predsedniku parlamenta Srpske Nedeljku Čubriloviću i klubovima poslanika u kome se inicira vraćanje povelja od određenih pojedinaca, koje im je, 24. oktobra 2016. godine, dodelio Organizacioni odbor za obeležavanje 25 godina rada Narodne skupštine Republike Srpske.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Srpskainfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike