Slovenačka glumica optužila učitelja glume za seksualno uznemiravanje: “To se događalo u učionicama i hodnicima…”

07.02.2021

18:25 >> 18:30

0

Slovenačka glumica Mia Skrbinac izašla je u javnost i optužila, ali ne i imenovala glumca i učitelja glume koji ju je, prema njenim rečima, seksualno uznem

Slovenačka glumica optužila učitelja glume za seksualno uznemiravanje: “To se događalo u učionicama i hodnicima…”
Copyright Foto: Printskrin/Jutjub

Slovenačka glumica Mia Skrbinac izašla je u javnost i optužila, ali ne i imenovala glumca i učitelja glume koji ju je, prema njenim rečima, seksualno uznemiravao dok je bila student između 2014. i 2016. godine.

Glumica Mia Skrbinac prva je javna ličnost u Sloveniji koja je progovorila o seksualnom nasilju. Kako je rekla, nasilje je bilo ‘upakovano’ u proces studiranja, to se događalo u učionicama i hodnicima.

“Čekao me je ispred vrata toaleta, u unutrašnjem baru Drame i negde drugde”, rekla je Mia. Tokom studija nije mogla da govori o tome. Njena tadašnja školska drugarica Sara Lucu potvrdila je nacionalnoj televiziji da se to zaista događalo.

Glumačka akademija u Sloveniji je izdala saopštenje da od nje, ali i bivših studenata, očekuje da uskoro podnesu prijave. Ipak, neki slovenački mediji objavili su ime učitelja, iako Mia nije javno rekla o kome je reč, prenose mediji.

“Ne možemo da potvrdimo ime osobe, ali ćemo to učiniti čim dobijemo prijavu i pokrenu se sve procedure, uključujući i policijsku, pod uslovom da u prijavi ima elemenata seksualnog uznemiravanja”, saopštila je Ljubljanska akademija za pozorište, radio, film i televiziju (AGRFT) u odgovoru na dopis agencije STA.

Pročitajte još:

“Zasad, akademija ima samo podatke koji su se pojavile u medijima. S obzirom na to da je RTV Slovenija objavila da Mia Skrbinac priprema prijavu, verujemo da će je podneti sledeće nedelje”, poručili su iz AGRFT-a.

Akademija napominje da im je Skrbinac otkrila da je razmišljala koju vrstu prijave da podnese i gde.

Dekan akademije Tomaž Gubenšek rekao je za STA da će prijavu pratiti odgovarajuće procedure. Udruženje slovenačkih audiovizuelnih glumaca takođe je došlo da podrži glumicu. Kao što je dekan objasnio, kada je otkriveno seksualno uznemiravanje, 27. januara poslao je mejl studentima pozivajući ih da, ako ih neko uznemirava, bilo da se radi o seksualnom uznemiravanju ili bilo kom drugom, to prijeva a mogu to učiniti i anonimno.

“Obećavam da ću se prema svakom događaju odnositi s velikom pažnjom i poverljivošću i sa ciljem potpunog osiguranja. Svakako smo vrlo osetljivi na bilo koju prijavu i ako dođe, postupaćemo sa žrtvom sa ozbiljnošću i diskrecijom. Žrtva mora biti osigurani, studenti moraju biti osigurani “, naglasio je dekan AGRFT-a, prenosi 24.ur.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike