Šta pišu hrvatski mediji o "Dari iz Jasenovca": Dorćolski naglasak, časne sestre kao iz horor filmova...

21.02.2021

16:11 >> 16:30

0

Večernji list ističe da je Antonijević napravio nekoliko faktografskih grešaka, te se navodi da su ustaše u filmu nosile crne uniforme

Šta pišu hrvatski mediji o "Dari iz Jasenovca": Dorćolski naglasak, časne sestre kao iz horor filmova...
Copyright YouTube/Printscreen

Hrvatski mediji su, kao i naši, uveliko izveštavaju  o projekciji filma koji govori o zločinima koje su učinile ustaše nad srpskim i nesrpskim življem u logoru Jasenovac tokom Drugog svetskog rata.

“Večernji” ističe da je Antonijević napravio nekoliko faktografskih grešaka, te se navodi da su ustaše u filmu nosile crne uniforme, iako je, kako se ističe u tekstu, da je “službena uniforma bila svetlozelene boje, a crne uniforme su nosili samo pripadnici Crne legije”.

– Valjda je tako hteo da dočara dodatno zlo. U Staru Gradišku je ubacio i časne sestre, premda one tamo nisu nikad bile. A te časne sestre izgledaju kao najgore negativke iz horor filmova, plavih očiju i prodornog pogleda. U jednoj sceni glavna časna sestra indoktrinira decu u učionici, dok su na zidu fotografije Ante Pavelića i Alojzija Stepinca, koje je posebno spomenula kao njihove vođe – stoji u tekstu.

Promo/MCF

– Poznato je da je Stepinac tokom rata i sam spasio puno dece i osuđivao ono što se događalo u Jasenovcu, tako da je malo teže očekivati njegovu sliku na zidu tog logora. Takođe, po ovom filmu ispada kako su u Jasenovcu bili samo Srbi, Jevreji i Romi, te da nije bilo Hrvata. Jedina Hrvatica koja osuđuje ustaše pojavljuje se na početku filma – dodaje se.

U tekstu se govori i o sceni slavlja u kojoj za stolom sede Nemci i ustaše, a mladi nacista posle prikazanog zločina povraća.

– Dok ustaše i Nemci jedu, Srbi moraju da plešu kolo oko stolica. Kad muzika stane, onaj ko ne sedne ubijen je od strane Ante Vrbana (Igor Đorđević), koji istim nožem kida jabuku i kolje ljude. To sve iz automobila prate Dinko i Nada Šakić kojima se čin klanja toliko svidi da se upuste u koitus. Naravno, da su se tu američki recenzenti zbunili, jer su pomislili kako se radi o incestu između brata i sestre Luburić. Naime, likovi Nade i Dinka su potpuno marginalni, ne progovore niti jednu reč, osim što se spomenu, i jasno je kako su to samo radi te šokantne scene – piše u tekstu “Večernjeg”.

“Glumci sa dorćolskim naglaskom”

Promo/MCF

– Antonijevićevi likovi tako su većinom nabacani za potrebe pojedinih scena, a prosečni gledalac će verovatno i da se zbuni, pogotovo kod ženskih uloga, jer sve zatvorenice imaju marame na glavi, pa se može dogoditi da se zamislite ko je od njih majka dece koju smo upravo videli, a ko nova zatvorenica. Osim Hrvatice na početku valja spomenuti i ubacivanje Dijane Budisavljević, koja je prikazana tačno onakva kakva je i bila. Poseban bonus ide glumcima koji glume ustaše koji pričaju hrvatski s dorćolskim ili vojvođanskim naglaskom- dodaje se.

Autor je pohvalio muziku iz filma “Dara iz Jasenovca”, koju potpisuju Aleksandra Kovač i Roman Goršek.

“Večernji list” ocenjuje da je potez da se film emituje prvo na televziji, a ne u bioskopu “bio poprilično čudan”, i dodaje u recenziji da “Dara iz Jasenovca pretenduje “da bude svojevrsna srpska ‘Šindlerova lista’, film koji će govoriti o patnjama jednog naroda i fašističkim zločinima”

Pročitajte još

– “Dara iz Jasenovca” prikazuje život u kocentracionim logorima u Jasenovcu i Staroj Gradiški gledan očima 10-godišnje Dare Ilić (Biljana Čekić), koja je s Kozare dovedena u Jasenovac s majkom, starijim i mlađim bratom. Njen otac već je bio tamo, radeći kao grobar u Gradini. Neposredno pre odlaska u Staru Gradišku, Dari su ubili starijeg brata i majku i ona sama mora da se brine za dvogodišnjeg brata u paklu logora. Nakon toga počinje nabacivanje radnje kojoj je očigledna namera da prikaže ustaše što krvoločnijima i nehumanijima – navodi se u tekstu objavljenom na tom portalu.

Naravno, niko ne može da porekne da su se u Jasenovcu događali strašni zločini, da su deca gušena plinom, ljudi ubijani maljem i klani velikim noževima, ali to ne znači da je trebalo od tih likova da se prave karikature. Reditelj je tako napravio sličnu stvar kao na primer Oja Kodar u filmu “Vrijeme za” ili Jakov Sedlar u “Četveroredu” – dodaje se u članku koji je napisao Samir Milla.

Portal Index preneo je izjavu predsednika Aleksandra Vučića.

– Gledao sam film, svideo mi se. Težak je, ali mislim da je važan za naš narod. Važno je što je napokon napravljen film o najvećem stratištu srpskog naroda. To se dogodilo na moju inicijativu. Ponosan sam na tu činjenicu, što su se posle 75 godina neka vlada i neki predsednik setio to da podrži – istakao je Vučić, a prenosi ovaj portal.

Index se, takođe, objavio i izjavu režisera filma Predraga Antonijevića, koji je istakao da ovaj film “nije antihrvatski, ali je antiustaški.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike