Ponovo burna rasprava u parlamentu Crne Gore, danas glasanje o vladi

04.12.2020

11:02 >> 14:01

0

Nakon završetka današnje rasprave očekuje se i obraćanje mandatara Krivokapića

Ponovo burna rasprava u parlamentu Crne Gore, danas glasanje o vladi
Copyright RTCG printscreen

Sednica crnogorskog parlamenta, na kojoj bi trebalo da se glasa o izboru nove, 42. vlade, koju je predložio mandatar Zdravko Krivokapić, nastavlja se danas.

Sednica je počela u sredu kada je mandatar Krivokapić predstavio svoj ekspoze i predložio članove njegovog kabineta.

Ako bude izabrana, ova vlada će zameniti vladu Demokratske partije socijalista Mila Ðukanovića, koja je u Crnoj Gori bila na vlasti punih 30 godina.

Ekspozeom mandatara i predloženim članovima vlade, sudeći po diskusijama u protekla dva dana, nisu zadovoljni ni poslanici većine ni opozicije.

Poslanici vladajuće koalicije i opozicionog DPS-a nastavljaju sa međusobnim optužbama, a prethodna dva dana javnost je svedočila burnim raspravama.

Nakon završetka današnje rasprave očekuje se i obraćanje mandatara Krivokapića, nakon čega bi trebalo da usledi glasanje o izboru nove crnogorske vlade.

Dritan Abazović izazvao buru u parlamentu: Crnom Gorom više neće vladati mafija! Ubiće nas IQ 86!

Poslanici DPS-a su tražili od nadležnih istražnih organa da pokrenu istragu povodom izjave potpredsednika buduće vlade Dritana Abazovića da mu je nuđen 21 milion da ne ruši Mila Đukanovića, ili će oni to učiniti.

Tokom rasprave dominiraju teme ratnih zločina, navodnog velikosrpstva i politike Beograda prema Crnoj Gori.

Branko Čavor (DPS) je rekao da očekuje da će pripadnici te sada opozicione stranke biti “dežurni krivci” za svaku nesposobnost buduće vlade.

“Niko od nas nije protiv Srba, ali jesmo protiv velikosrpstva”, rekao je.

Predrag Bulatović (DF) pozvao je Krivokapića da se okrenu jedni drugima, da zajedno rade, jer, kako je rekao, bilo bi licemerno da “izglasamo vladu, a sutra radimo jedni protiv drugih”.

Smatra da Krivokapić mora da ima jasan stav o izborima 2016. i “montiranom državnom udaru”.

“Naše kolege su osuđene na pet godina i predmet je na Apelacionim sudu. Ako ćutite, ohrabrujete Milove kadrove i kadrove DPS-a da kalkulišu i bez dokaza donesu odgovarajuće odluke. Morate da se izjasnite o hapšenjima poslanika DF-a”, rekao je Bulatović.

Pitao je da li ima veće sramote od usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, ali je dodao da je “dobro što je usvojen, jer da nije, DPS ne bi pao”.

Smatra da je nekad potrebno radikalno raditi – reforme, promene i na kraju, kaže, smena “hobotnice” koja se nalazi u Glavnom specijalnom tužilaštvu Milivoja Katnića.

Od Krivokapića je tražio da se odredi prema Katniću i Specijalnom tužilaštvu.

Rekao je i da treba hitno istražiti političku korupciju i nuđenje Dritanu Abazoviću 21 milion evra.

Poslanik DPS-a Danijel Živković reagovao je na izlaganje Mila Božovića da su njihovi šefovi “naručili ubistva”.

“Etiketiraju se ljudi, ušli smo u praksu saopštavanja različitih kvalifikacija, bez ikakve argumentacije. Imate mogućnost da sva vaša saznanja o nama ili o ljudima iz DPS-a saopštite nadležnim organima. Saopštiti kvalifikaciju da su šefovi naručili ubistva je toliko teško da zaslužuje krivičnu prijavu ako ne budete mogli da dokažete”, rekao je.

I Živković je rekao da očekuje od nadležnih državnih organa da ispitaju priznanje Abazovića da mu je nuđen 21 milion evra da ne bude deo ove vlasti.

Ako to, kazao je, ne urade nadležni, postupak će pokrenuti DPS.

Milo Božović (DF) je govorio o crnogorskim simbolima i dodao da predstavnici Srba ne ugrožavaju Crnu Goru nepoštovanjem državnih simbola, već samo pokazuju da nisu zadovoljni načinom na koji su simboli doneseni.

“Moraće da dođe dan kada ćete morati da se dogovorite sa nama o tome. Moramo naći simbole i himnu koji će biti prihvatljivi svima nama. Nismo mi neprijatelji ako ne poštujemo simbole, neprijatelji su oni koji ustanu i stave jednu ruku na srce, a drugom džepare građane”, kazao je Božović.

Dodao je da je koalicionim sporazumom koji su potpisali nosioci izbonih lista drugi put priznali samoprolašeno Kosovo i istakao da DF nema nameru da osporava tu sramnu odluku jer nemaju većinu u parlamentu.

Govoreći o ekspozeu mandatara Zdravka Krivokapića, rekao je da ova zemlje nije samo “spržena” nego, kako je kazao, “posvađana i spaljena”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike