Milove komite traže smenu Krivokapića: NATO zastavama za "crnogorsko proljeće", premijer im poručio da odustanu (VIDEO)

11.04.2021

16:50 >> 18:07

0

Autor: J.B.O.

Učesnici skupa nose crnogorske zastave, komitske i NATO zastave, kao i krstaš barjak, a iz automobila puštaju patriotske pesme

Milove komite traže smenu Krivokapića: NATO zastavama za "crnogorsko proljeće", premijer im poručio da odustanu (VIDEO)
Copyright Printscreen/YouTube

Građani Podgorice počeli su okupljanje kako bi krenuli u automobilsku kolonu ulicama grada, čime je počeo protest grupe građana, protivnika Vlade Zdravka Krivokapića, od koje traže neopozivu ostavku.

Grupa građana pod nazivom “Crnogorsko proleće” poručuje da ne pripadaju političkim partijama i interesnim grupacijama oko njih.

Učesnici skupa nose crnogorske zastave, komitske i NATO zastave, kao i krstaš barjak, a iz automobila puštaju patriotske pesme.

I danas su, kao i juče, građani, pristalice predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, blokirali put Podgorica – Nikšić kod Bogetića, zbog čega su krivično procesuirane dve osobe, protiv devet lica su podnete prekršajne prijave.

“Inicijativni odbor slobodnih građana”, kako sebe nazivaju građani koji su blokirali put, ranije je najavio radikalizaciju protesta ukoliko vlada ne ispuni njihove zahteve.

U nepotpisanom dopisu “inicijativnog odbora slobodnih gradana Crne Gore” ranije je navedeno da se blokade sprovode “zbog perfidnih namera vlade, kojima kroz izmene odluka o kriterijumu za sticanje crnogorskog državljanstva žele da omoguće sticanje državljanstva za 62.000 stranaca, većinom državljana Rusije i Srbije, nakon čega bi oni po Ustavu bili upisani u birački spisak”.

Okupljeni su tražili i da se premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić javno izvini građanima Crne Gore kojima je navodno pretio.

Oni su ponovili da ukoliko se njihovi zahtevi ne ispune do sutra, da će građanski protest biti radikalizovan.

Povodom ovog protesta, Krivokapić je uputio hitnu poruku povodom najnovijih političkih zbivanja u zemlji i pozvao demostrante da se povuku jer ovakav vid okupljanja nije u “duhu demokratije”.

– Obaveza svih političkih subjekata u Crnoj Gori je da pozovu svoje pristalice, da odustanu od okupljanja i kontraokupljana, da ostanemo svojim kućama, i da se okrenemo svakodnevnim obavezama, miru, redu i radu. To je naša jedina obaveza u preporodu Crne Gore – poručio je predsednik Vlade Crne Gore i dodao:

Pročitajte još:

– Vrata slobode i demokratije u Crnoj Gori su odškrinuta, ali to nije razlog da ovih dana prisustvujemo okupljanjima koja na određeni način krše tu slobodu, zaustavljajući slobodu nekih drugih, koji bi samo da se slobodno kreću. Demokratija podrazumeva i proteste, ali ti protesti moraju biti u duhu demokratije, a to znači, bez poruka mržnje, šovinizma i isključivosti. Crna Gora posljednjih dana sluša poruke koje nikada do sada u Crnoj Gori nisu bile prisutne, a to su poruke podela na došljake i domoroce, starosedeoce i izbeglice. Isto tako, slušamo pretnje poslanika, “puštanjem zveri iz kaveza”, mnoge poruke mržnje, čak i nasilja, i na kraju ti isti, koji podstrekavaju na nasilje, očekuju da se u Crnoj Gori desi, kako nam nameću, Crnogorsko proleće, aludirajući verovatno na Arapsko proleće – kaže se u saopštenju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike