Đukanović nema srama, verbalno napao Joanikija: "On je nedorastao ulozi koja ga je zapala, taj njegov uličarski rečnik..."

11.12.2020

19:49

0

Predednik Crne Gore Milo Ðukanović izjavio je da ga iznenađuje današnje reagovanje administratora Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikija

Đukanović nema srama, verbalno napao Joanikija: "On je nedorastao ulozi koja ga je zapala, taj njegov uličarski rečnik..."
Copyright Mitropolit Joanikije Foto: Mitropolija.me

Predednik Crne Gore Milo Ðukanović izjavio je da ga iznenađuje današnje reagovanje administratora Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikija na njegov nedavni intervju u kojem je govorio o razgovorima s mitropolitom Amfilohijem, ističući da Joanikije nije bio učesnik tih razgovora niti mu je bilo omogućeno da njima prisustvuje.

“Prema tome, govori o nečemu što ne zna, i ne može znati, čemu nije bio dorastao ni tada, ni sada. Nedorastao ulozi koja ga je iznenada zapala, političkim i uličarskim rečnikom, nedostojnim za bilo koga, a kamoli za jednog vladiku.”, poručio je Ðukanović.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, on je još dodao da je sasvim jasno da je Joanikijevo oglašavanje, “iako smišljano nekoliko dana, besmisleno”, osim ako za cilj nije imao, kako navodi Ðukanović, “još jači prodor na crnogorsku političku scenu, na kojoj se očigledno bolje oseća”.

“Njegov rečnik i “verodostojnost” njegovih tvrdnji najbolje govori o njemu samom”, dodao je Ðukanović.

Episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije izjavio je ranije danas, reagujući na nedavni intervju predsednika Crne Gore, da je Ðukanović “pogrešno razumeo da je osnivanje Episkopskog saveta 2006. bio korak ka odvajanju Crkve u Crnoj Gori”.

Joanikije je, kako je saopšteno iz Mitropolije crnogorsko-primorske, naveo i da Ðukanović nije shvatio da je prva dužnost tog Saveta čuvanje jedinstva Srpske pravoslavne crkve.

Vladika Joanikije poručio Đukanoviću: Ostavi već jednom mitropolita Amfilohija na miru

Reagujući na izjavu Ðukanovića, da je sa pokojnim mitropolitom Amfilohijem odmah nakon referenduma o nezavisnosti 2006. razgovarao o tome da se Crkva u Crnoj Gori zove “pravoslavna”, bez nacionalnog predznaka i da ta ideja na startu nije bila odbačena, Joanikije je naveo da je Amfilohije time što je predložio osnivanje Saveta značajno doprineo crkvenom jedinstvu.

Sa mitropolitom Amfilohijem se, kaže, moglo slobodno razgovarati na različite teme, ali o raskolu i odvajanju od svetosavskog trona nije.

“Nikad i ni u jednoj prilici”, naveo je Joanikije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike