Mitropolit Joanikije o rezoluciji o Srebrenici: "A gde su Jasenovac i Jadovno?"

20.06.2021

14:32 >> 14:45

0

Autor: M. I.

Kada su naučnici utvrđivali pojam genocida imali su u vidu stradanje srpskog naroda i to baš u Jasenovcu, kazao je mitropolit

Mitropolit Joanikije o rezoluciji o Srebrenici: "A gde su Jasenovac i Jadovno?"
Copyright Foto: Printskrin/Jutujub/TV Hram

Mitropolit crnogorsko primorski Joanikije zapitao je danas, povodom usvajanja rezolucije o Srebrenici u Skupštini Crne Gore, gde su Jasenovac, Jadovno i Velika.

– Usvojili su rezoluciju o Srebrenici tako kako su je usvojili. Hoće li usvojiti Rezoluciju o Jasenovcu? Jadovnu? Koričkoj jami? Hoće li o zločinima SS divizija u Pivi i u Velici? Kad je neko pokrenuo pitanje da se ti zločini osude i da se pokaže da su antifašisti? – poručio je mitropolit Joanikije u manastiru Stanjevićima, gde je služio liturgiju pobodom Trojčindana.

Prema njegovim rečima, kada su naučnici utvrđivali pojam genocida, među ostalim narodima, imali su u vidu stradanje srpskog naroda i to baš u Jasenovcu.

pročitajte još:

Dodao da oni koji se hvale i koji su se hvalili da su antifašisti, nikada nisu osudili fašističke zločine genocidnih divizija, SS divizije su bile genocidne, prenosi IN4s.

– Kad su poslanici u Crnoj Gori pomenuli zločin u Velici, tek od skoro, preko 70 godina taj nacifašistički zločin i u Dolima Pivskim je potiskivan i teran u zaborav, a to je ovde u Crnoj Gori – ukazao je mitropolit.

Istakao je da većina njih nije osudila taj zločin, niti je došla da se poklone žrtvama.

– Prethodnici ovih sadašnjih su potiskivali u zaborav, niti ih ima u udžbenicima, niti u istoriji Crne Gore, a niti ih ima u narodnom pamćenju – rekao je mitropolit Joanikije.

On je pozvao političare koji su trenutno na vlasti da se oslobode viška strasti, viška mržnje, osude i da kao pristojni, civilizovani i odgovorni ljudi sednu i da razgovaraju i da se pobrinu o interesu naroda, a ne samo o interesu svojih stranaka i o svome ličnom interesu i ličnoj promociji.

Poručio im je da nisu tu postavljeni radi toga, “nego da pomognu narodu i da pomognu svojoj otadžbini, da pomognu Crnoj Gori”.

– Hajde da budemo ljudi, da sednemo pa da razgovaramo i da vidimo šta ćemo činiti i da vidimo kako ćemo pomoći narodu, kako ćemo pomoći državi, kako ćemo rešiti unutrašnje probleme koje niko drugi ne može rešiti, a nije ni pošteno, nije ni ljudski, ni u skladu sa našim mentalitetom da bilo ko drugi u našoj kući dolazi da nas miri i da uspostavlja red, to je sramota i to je ko vodi danas narod, kojima je narod poverio tu dužnost, treba da imaju u vidu – istakao je Joanikije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike