U Hrvatskoj ne postoje srpske škole: Obrazovanje na maternjem jeziku nema alternativu

07.07.2021

10:26

0

Autor: Nikola A.

Druge manjine imaju škole koje su registrovane kao manjinske

U Hrvatskoj ne postoje srpske škole: Obrazovanje na maternjem jeziku nema alternativu
Copyright Profimedia

Poslanica Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) u hrvatskom parlamentu Dragana Jeckov demantovala je danas da u Hrvatskoj postoje srpske škole i da deca uče iz udžbenika i po programu iz Srbije.

Potrebno je, rekla je Jeckov, razbiti nekoliko mitova, među kojima su i oni da Srbi u Hrvatskoj imaju odvojene škole, da uče iz udžbenika i programu iz Srbije.

– U Hrvatskoj definitivno ne postoje odvojene škole, ne postoje ekskluzivno srpske škole, a kamoli škole izdvojene iz državnog obrazovnog sistema, rekla je Jeckov, prenela je Hina.

Pročitajte još:

Istina je, istakla je, da učenici odlaze u iste zgrade, da obično idu u iste smene, imaju zajedničke fakultativne aktivnosti, a jedina razlika je u tome da deca iz manjinskih zajednica slušaju nastavu na svom materinjem jeziku, i to ako roditelji tako odluče.

Prema njenim rečima, druge manjine imaju škole koje su registrovane kao manjinske.

– Model A koriste i italijanska i mađarska i češka manjina, i svoja manjinska prava konzumiraju i u većem obujmu nego Srbi, jer su njihove škole, za razliku od srpskih, registrvane kao manjinske, rekla je Jeckov.

Pročitajt još:

Istakla je da srpska srpska zajednica ne traži nešto povrh drugih, nego nije ostvarila ni onaj rang prava koja imaju drugi te da obrazovanje na maternjem jeziku i pismu nema alternativu.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike