Dečak se igrao sa granatom, pa mu ispala iz ruke! Detalji tragedije kod Obrovca: Čula se eksplozija, pa zapomaganje

20.06.2024

22:26

0

Devetogodišnji dečak iz Češke smrtno je stradao u eksploziji stotinak metara od kuće Slobadana Olujića u Bilišanima

Dečak se igrao sa granatom, pa mu ispala iz ruke! Detalji tragedije kod Obrovca: Čula se eksplozija, pa zapomaganje
profimedia-0577966181 - Copyright Profimedia

Devetogodišnji dečak iz Češke smrtno je stradao u eksploziji stotinak metara od kuće Slobadana Olujića u Bilišanima kraj Obrovca.

"Začuo sam detonaciju, eksploziju i umalo posle toga jauk, vrisak.. To je bilo neprijatno i vrlo strašno gledati za oko. Žena je jedna ležala, zapomagala, dete je ležalo nepomično i ova druga žena je isto zapomagala i vidi se da je bila povređena, na licu, oku ", kaže Slobodan Olujić koji je brzo dotrčao na mesto nesteće i šokirao se. Dečakov otac mu je objašnjavao rukama da je on otvorio haubu, a onda čuo eksploziju i pokazao u smeru deteta koje je imalo vidljivo teške povrede na stomaku.

Češka porodica, u kojoj je 39-godišnji otac nepovređen, u pratnji automobila druge češke porodice putovala je Hrvatskom. U eksploziji su povređene i dve žene. 49-godišnjakinji je teško povređeno oko, a dečakova 34- godišnja majka bila je životno ugrožena.

"Radi se o penetrantnim povredama stomaka. Žena je odmah operisana, zbrinuta hirurški i nakon toga smeštena na intenzivnu negu. Njeno trenutno stanje je stabilno" rekao je abdomenalni hirurg Nediljko Jović, inače pomoćnik direktora OB Zadar, prenose hrvatski mediji.

Profimedia
 

Policija, koja je uviđaj obavljala sinoć i danas sve do posle podneva, kazala je da su Česi sa sobom u automobilu dovezli nepoznatu eksplozivnu napravu.

"Eksplozivna naprava je eksplodirala izvan automobila, a policijski službenici i dalje utvrđuju okolnosti zašto se eksplozivna naprava i nalazila u automobilu", kazala je Ivana Grbin, potparolka PU zadarske i dodala kako je Državno tužilaštvo naložilo obdukciju deteta.

Prema nezvaničnim saznanjima, navodno se radi o granati ručnog minobacača koju su ovi Česi, inače kolekcionari takvih čaura i ostataka minsko-eksplozivnih sredstava poneli sa sobom.

Automobil im se pokvario i dete se najverovatnije igralo van automobila s tom granatom, kuckalo njome o asfalt, dakle o tvrdu površinu, što je bilo dovoljno da ona eksplodira jer takve naprave nemaju osigurač nego se aktiviraju udarcem o tvrdu površinu.

Meštanima je laknulo što se ne radi o eksplozivnoj napravi odbačenoj na tom području.

"Da je nešto bilo, ne daj bože, nešto bi naišli. Tu baš ima mnogo ljudi koji čuvaju stoku i prolazi se. I deca i mi smo svi tu. Znači, nikad niko ništa. I sad baš odjedanput", kaže Marija Olujić iz Bilišana i dodaje kako to područje u ratu nije bilo minirano, a njen suprug Branko zaključuje vrteći glavom:

"Tužno zbog deteta. Teško, teško pada, imam decu, pa ne daj bože da je nešto eksplozivno".

Policija nastavlja kriminalističko istraživanje koje bi trebalo pokazati odakle Česima opasni projektil i protiv koga će sve biti podignute krivične prijave.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike