Premijer Višković razrešio sve dileme: Otkrio da li će se i dalje slaviti Dan Republike Srpske, dotakao se i huškanja na proteste i blokade!

11.06.2024

14:01

0

Razrešio sve dileme oko toga da li se ukida 9. januar kao Dan Republike Srpske

Premijer Višković razrešio sve dileme: Otkrio da li će se i dalje slaviti Dan Republike Srpske, dotakao se i huškanja na proteste i blokade!
Copyright M.A./ATAImages

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da Dan Republike Srpske ostaje 9. januar, a da Srpska dodaje Dan državnosti koji će se zajedno sa Srbijom slaviti 15. februara.

On je za ATV rekao da zna odakle dolaze napadi, kao i da je njihov cilj rušenje usvojene Deklaracije.

- Jedna je kuhinja, a to su ambasade u Sarajevu koje ne žele da ova Deklaracija zaživi u svetlu kako treba da bude. Dan Republike 9. januar je Zakonom o praznicima Republike Srpske definisan. Ne možete Deklaracijom da menjate nešto što je definisano zakonom. Zakon je stariji od bilo kakve deklaracije, odluke ili zaključka - rekao je Višković.

On je poručio da se u javnosti Srpska, a pogotovo predsednik Republike, optužuju za nešto što je istorijski iskorak koji su napravila dva predsednika i dve vlade.

- Sada se u medijima pominju peticije, protesti, blokade, jer predsednik Republike Srpske navodno ukida 9. januar kao Dan Republike Srpske. To su takvi spinovi koje za običnog čoveka predstavljaju takav problem. Uveravam građane Srpske da ćemo 9. januar slaviti na način kako smo slavili i do sada. Pogotovo što na osnovu Zakona o praznicima imate i zakon o Danu Republike, u kojem je uvažena volja građana na referendumu i da je 9. januar Dan Republike Srpske - kaže Višković.

On naglašava da cilj ovih napada nije Dan Republike, nego da se sruši Deklaracija.

- Spinuju kako bi razvalili Deklaraciju. Deklaracija je istorijski dokument. Ne dozvolimo da strani plaćenici i strane sluge ospore Deklaraciju. Prvi put u srpskom narodu imate dokument koji uvažava Srbe kao narod bez obzira gde žive - rekao je Višković. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike