Genocida nije bilo: Objavljen Izveštaj Nezavisne međunarodne komisije o Srebrenici

21.07.2021

12:23

0

Izraelski istoričar Gideon Grajf rekao je da je Komisija sačinila ozbiljan, profesionalan i uravnotežen izveštaj, koji je veran istini i istorijskim događa

Genocida nije bilo: Objavljen Izveštaj Nezavisne međunarodne komisije o Srebrenici
Copyright Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Izveštaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. od danas je dostupan na veb stranici Komisije kao i na veb stranici Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

– Nakon temeljne istrage Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine, zaključuje se da se u Srebrenici nije dogodio niti pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte. Iako Komisija ne smatra ubistva koja su se dogodila oko Srebrenice genocidom, ona uvažava činjenicu da su hiljade ljudi (uglavnom ratnih zarobljenika) ubijene na najstrašniji način i da odgovorne za ove gnusne zločine treba kazniti – stoji, između ostalog, u zaključcima Komisije.

pročitajte još

Iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica podsećaju da je Vlada Republike Srpske odluku o osnivanju Komisije donela na osnovu zaključaka republičkog parlamenta, a sa sadržajem Izveštaja upoznata je na posebnoj sednici 11. juna ove godine.

-Vlada Srpske je uverena da će jedino celovito i istinito sagledavanje događaja u srebreničkoj regiji, ali i u celoj BiH, doprineti jačanju poverenja i tolerancije među narodima u BiH, konačnom pomirenju i suživotu sadašnjih i budućih generacija, saopšteno je iz Repuličkog centra.

Vlada, navodi se, izražava pijetet prema svim žrtvama i njihovim porodicama iz tragičnog sukoba u BiH, osuđuje ratne zločine počinjene na svim stranama i zahteva nediskriminatorsko procesuiranje odgovornih za ratne zločine na svim stranama.

Članovi Nezavisne međunarodne komisije, osim Grajfa, su profesor Valter Manušek iz Austrije, advokat Markus Kolbah – jedan od vodećih advokata u Nemačkoj koji je radio na suđenjima nemačkim nacističkim zločincima, Adarnele Šinaba iz Nigerije, koja je stručnjak za istraživanje zločina, profesor Marija Đurić, koja se smatra najboljom u svetu na polju forenzičkih istraživanja – jedini srpski predstavnik, zajedno sa profesorom Rodžerom Bajardom, takođe svetski poznatim stručnjakom za forenzička istraživanja, profesor Juki Osaf iz Japana, koji se bavio sukobom u Srebrenici u poslednjoj dekadi, profesor Stiven Mejer, profesor Lorens Frenč i pokojni Đuzepe Zaharija, koji je stručnjak za medije i svetski poznat novinar.

Govoreći o Izveštaju, predsednik Komisije, izraelski istoričar Gideon Grajf, rekao je, između ostalog, da je Komisija sačinila ozbiljan, profesionalan i uravnotežen izveštaj, koji je veran istini i istorijskim događajima.

Kao što je bio slučaj i kada je predstavljen Izveštaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine, zvaničnici Srpske su ocenili da nije reč o dokumentu koji je usmeren protiv bilo kog naroda u BiH.

-Namera nije da se umanji bilo čija patnja ili bol, ali da je potrebno da se događaji iz rata u BiH sagledaju nepristrasno i argumentovano, zbog čega su i formirane ove komisije, saopšteno je iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, prenela je RTRS.

Izveštaj se objavljen na više od 1.000 strana.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike