Šta je sada ovo? Nikola Tesla će se naći na hrvatskoj kovanici evra od 50, 20 i 10 centi

21.07.2021

17:12 >> 19:20

0

Autor: M.Vu

Izvor: Tanjug

Lik Nikole Tesle, naučnika svetskog glasa srpske nacionalnosti, naći će se, prema trenutnom konceptu, na hrvatskoj kovanici evra

Šta je sada ovo? Nikola Tesla će se naći na hrvatskoj kovanici evra od 50, 20 i 10 centi
Pixabay

Lik Nikole Tesle, naučnika svetskog glasa srpske nacionalnosti, naći će se, prema trenutnom konceptu, na hrvatskoj kovanici evra u vrednosti 50, 20 i 10 centi.

Predlozi su da to budu još i šahovnica, karta Hrvatske, kuna i glagoljica.

Premijer Andej Plenović otkrio je danas na konferenciji za medije, koja je bila posvećena rezultatima sastanka užeg kruga vlade, i kako će izgledati buduće kovanice evra izrađene u Hrvatskoj.

-Koncept bi otprilike bio šahovnica kao podloga na svim kovanicama, pa redom karta hrvatske na dva evra, kuna na jedan evro, 50, 20, 10 centi Nikola Tesla i na pet, dva i jedan cent glagoljica kojom će pisati HR – istakao je Plenković.

– Nikola Tesla je došao na temelju internetske ankete kao najpoželjniji. Izbacio je Dubrovnik i ušao u petorku.

Iz HNB-a navode da su osnovni kriterijumi za odabir kojima su se pri odlučivanju vodili članovi Komisije za odabir i Komisije za novac bili prihvatljivost motiva najširem delu javnosti, nezavisno od regionalne pripadnosti, dobi, svetonazoru ili političkom opredeljenju te njegova delotvornost da bude nacionalni simbol, odnosno da postiže visok stupanj identifikacije u najširoj javnosti.

Pritom je ključno bilo da motiv predstavlja Hrvatsku, bilo kroz opšte prihvaćene simbole, velikane, kulturne ili prirodne znamenitosti, izume ili istorijska zbivanja.

Kako dalje ističu, važno je i da postoji prepoznatljivost motiva kao hrvatskog u međunarodnom okruženju te je bitna i tehnička izvedivost motiva na malim dimenzijama kovanica, kao i činjenica da predloženi motiv nije podložan autorskim pravima.

Naposletku, dodaju, tu je i kriterijum konverzije, odnosno sposobnost motiva da olakša prelaz na novu valutu, u likovnom obliku, ali i u istovremenom emocionalnom povezivanju tradicije s novim valutom, evrom.

U finalnoj odluci Komisija za novac u svom se odabiru rukovodila i ocenama motiva građana koji su sudelovali u odabiru nacionalne stranice evrokovanica u veb anketi na stranici euro.hr i u strukturiranom nacionalnom istraživanju na uzorku od 1000 građana. Motivi koje su građani ocenjivali bili su šahovnica, geografska karta Hrvatske, kuna, glagoljica i Dubrovnik, kaže se u saopštenju.

Pixabay

Svoje ocene u veb anketi dalo je gotovo 50 hiljada građana, a svaki motiv građani su imali prilike da ocene na skali ocena od jedan od pet (odnosno ocenama u rasponu od “uopšte mi se ne sviđa” do “najviše mi se sviđa”). Takođe su mogli da predlože po jedan dodatni motiv u skladu s vlastitim stavom o tome koji bi motiv najbolje predstavljao Hrvatsku na nacionalnoj strani evrokovanica.

Najveću prosečnu ocenu dobila je šahovnica, sledi geografska karta Hrvatske, glagoljica, kuna te Dubrovnik, pri čemu je potonji motiv bio bitno slabije ocenjen u odnosu na druge motive, navode iz HNB-a.

Građani su pritom izneli više od 11.000 slobodnih predloga, a među njima se dominantno izdvojio motiv Nikole Tesle. Pojedinačno je Teslu predložilo 2599 građana, što čini više od 20 posto svih predloga, odnosno Tesla je dobio 2,5 puta više glasova nego drugo rangirani predlog.

U okviru istraživanja javnog mnenja na uzorku od 1000 građana, pak, najveću prosečnu ocenu je dobila šahovnica, potom sledi geografska karta Hrvatske, Dubrovnik, glagoljica te kuna, pri čemu su potonja tri motiva bila vrlo izjednačena. U toj je telefonskoj anketi svega 300 građana iznelo svoje predloge motiva, a uz Plitvička jezera i prirodne lepote Hrvatske, građani su takođe naveli Nikolu Teslu kao mogući motiv za nacionalnu stranu evrokovanica.

Foto: Pixabay

Na temelju odabranih motiva HNB će početkom avgusta objaviti otvoreni natečaj za izradu idejnog rešenja (grafičkog prikaza) nacionalne strane kovanog novca eura. Grafički oblikovane motive nacionalne strane kovanica eura HNB će sredinom oktobra ove godine poslati Evropskoj komisiji i Veću Evropske unije, odnosno na odobrenje svim članicama evropodručja, ističe se u saopštenju.

Izrada kovanog novca evra s hrvatskom nacionalnom stranom trebala bi započeti najranije šest meseci pre dana uvođenja evra, odnosno nakon Odluke Veća EU-a da Hrvatska uvodi evro.

Doniranje vakcina Srbiji?

Pročitajte još:

U još jednom u nizu apela građanima da se vakcinišu, premijer Andrej Plenković je najavio novu porudžbinu vakcina dogodine, od kojih će kako je rekao, morati da doniraju Srbiji i BiH.

-Mi ćemo naručiti vakcinu i za dogodine, moraćemo je i donirati u BiH i Srbiju. Oni se svi mogu besplatno vakcinisati i štiteći njih štitimo sebe. Onda ćemo donirati i Africi i drugima, ukupno šest milona doza – rekao je Penković.

On je nakon sednice užeg kabineta vlade, rekao da će Hrvatska prvenstveno štiti svoje građane od koronavirusa.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti