Obrt u slučaju "Tunel": Analize pokazale da DNK tragovi ne pripadaju nikome od osumnjičenih

09.04.2024

12:52

0

Rupu u zidu depoa i tunel nisu otkrili policijski inspektori, već službenice Višeg suda koje su tražile odakle struji vazduh u prostoriji gde nema klime

Obrt u slučaju "Tunel": Analize pokazale da DNK tragovi ne pripadaju nikome od osumnjičenih
Copyright PProfimedia/rintscreen/Instagram/dritanabazovic

Veštačenje DNK tragova iz tunela i depoa Višeg suda u Podgorici u koji je provaljeno početkom septembra prošle godine ne podudara se sa biološkim profilima osumnjičenih Nikole Milačića i Ivice Piperovića, što ukazuje da oni nisu osobe koje su istražitelji označili kao kopače i učesnike nezapamćenog upada u jednu od najobezbeđenijih institucija sistema.

To je "Pobjedi" potvrdila advokatica Maja Turković.

Milačić i Piperović uhapšeni su 12. oktobra prošle godine pošto su ih nekoliko sati ranije uhapšeni Katarina Baćović i Marjan Vuljaj prilikom saslušanja kod tužioca označili kao organizatore krađe stvari iz sudskog depoa.

Mesec ranije, nakon razotkrivanja upada u depo Višeg suda, Osnovno tužilaštvo je otvorilo istragu protiv osumnjičenih kopača tunela - četvorice srpskih državljana - Milana i Veljka Markovića, Dejana Jovanovića i Vladimira Erića, koji je nakon hapšenja u Švedskoj 20. marta izručen Crnoj Gori, a na listi osumnjičenih učesnika ovog projekta našao se i Podgoričanin Predrag Mirotić.

Mirotić je prvi uhapšeni u istrazi slučaja ,,Tunel“. On je, prema navodima naredbe o pokretanju istrage, vozio kopače tunela od Zabjela do centra grada, kada su odlazili da prave podzemni prolaz do depoa Višeg suda, pomagao osumnjičenima da nesmetano borave u Podgorici i obezbeđivao im alat kojim su obili sudsku prostoriju.

Advokatica Turković je kazala da u dosadašnjoj istrazi prokopavanja tunela i upada u depo Višeg suda u Podgorici, a koja je skoro privedena kraju, u odnosu na njenog branjenika Nikolu Milačića nema apsolutno niti jednog dokaza koji ukazuje da je povezan sa ovim događajem.

-U međuvremenu je gotov i nalaz veštačenja izuzetih DNK tragova sa lica mesta i rezultat je takav da nigde nema biološkog profila okrivljenog Milačića - kazala je ona.

Advokatica Turković navodi da je prema informacijama kojima raspolaže poslednja radnja koju je tužilac preduzeo u ovom predmetu saslušanje okrivljenog Vladimira Erića, a kojem ona nije prisustvovala.

- Tužilac me nije obavestio da će Vladimir Erić biti saslušan, što je u suprotnosti s odredbama Zakona o krivičnom postupku. Uprkos tome, svakako raspolažem informacijom da je ovaj okrivljeni izjavio da ne poznaje Nikolu Milačića i da prvi put čuje za njegovo ime i prezime - kazala je Turković.

Profimedia/TV Vijesti
 

 

"Nije pribavljen nijedan dokaz" 

Imajući sve ovo u vidu, advokatica Turković ceni da tokom istrage u ovom slučaju, a koja traje neopravdano dugo, nije pribavljen nijedan dokaz koji bi potvrdio bilo kakvu povezanost Milačića i potvrdio navode okrivljene Katarine Baćović, koja je svojom izjavom inkriminisala njenog branjenika.

- Zbog čega smatram da u konačnom usled nedostatka dokaza postupak mora biti obustavljen protiv mog branjenika - kazala je ona.

Istraga ovog slučaja ni posle sedam meseci nije ponudila čvrste dokaze niti nagoveštaj ko stoji iza upada u depo Višeg suda, kao ni što je bio motiv zbog kojeg se krenulo u ovaj nesvakidašnji kriminalni projekat.

Osim toga, tunel kroz koji je iz stana susedne zgrade provaljeno u depo Višeg suda zabetoniran je 9. oktobra prošle godine na prijedlog tadašnjeg premijera Dritana Abazovića, a njegovim zatrpavanjem onemogućena je bilo kakva rekonstrukcija mesta zločina tokom dalje istrage.

I Abazović bio na licu mesta

Bitan detalj u vezi s ovim nesvakidašnjim slučajem je i da su se dan nakon otkrića tunela koji vodi do depoa Višeg suda premijer Dritan Abazović, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić i ministar pravde Marko Kovač sa saradnicima pojavili na licu mesta - u podrumu stana u Njegoševoj ulici i potom u depou - iako uviđaj nije bio završen.

Istog dana u popodnevnim satima premijer Abazović je, praktično kao rukovodilac istrage, saopštio da je "neko iz Višeg suda morao biti povezan sa kopanjem tunela."

On je početkom januara ove godine saslušan u Osnovnom tužilaštvu u svojstvu građanina nakon što je krajem decembra u emisiji „Link“ na Radiju Crne Gore kazao da ima operativna saznanja ko bi mogao da bude glavni osumnjičeni u slučaju "Tunel" i šta je bila namera tog slučaja.

Međutim, umesto pompezno najavljenih dokaza za rasvetljavanje slučaja "Tunel" Abazović je tužiocu predočio već ispričane teorije o motivima upada u depo podgoričkog Višeg suda.

Baćović u istrazi priznala da je bila deo grupe koja je prokopala tunel, dok njen emotivni partner Marjan Vuljaj nije sporio da je skrivao nakon što je otkrivena provala u depo Višeg suda. Njih dvoje su označili Milačića i Piperovića kao osobe koje su organizovale krađu oružja iz depoa Višeg suda.

Sa druge strane, Milačić i Piperović su negirali bilo kakvu vezu sa slučajem ,,Tunel“.

Prve informacije o provali u depo Višeg suda pojavile su se 11. septembra. Narednog dana saopšteno je da je u depo provaljeno kroz tunel koji je vodio do podruma stana u susednoj zgradi.

Interesantno je da ,"rupu u zidu" depoa i tunel nisu otkrili policijski inspektori, već službenice Višeg suda kada su tokom popisa, sat iza ponoći, tražeći odakle struji vazduh u prostoriji gde nema klime - iza police sa registratorima, otkrile rupu u zidu, a onda i tunel.

 

bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike