Ekološka bomba kod Rožaja: Divlja deponija ne prestaje da gori - meštani jedva žive i dišu od smrada!

28.03.2024

13:40

0

Ovo mora da prestane, ovo je bruka i sramota za čovečanstvo. Mora da se gradi regionalna deponija za sever - kažu meštani

Ekološka bomba kod Rožaja: Divlja deponija ne prestaje da gori - meštani jedva žive i dišu od smrada!
Copyright RINA

Na magistralnom putu koji spaja Srbiju i Crnu Goru kod Rožaja u mestu Mostine ekološka bomba preti da eksplodira. Divlja deponija, koju lokalne vlasti nazivaju “privremenim odlagalištem otpada”, danonoćno gori i ugrožava život putnika koji tuda prolaze, ali i svih meštana. Zbog ovog dugogodišnjeg problema meštani i građanski aktivisti su organizovali protest i traže da se ova divlja deponija zatvori i sanira.

- Ima više divljih deponija, ali najgora i najveća je u mestu Mostine, ona stalno gori. Od smrada ne možemo da dišemo ni da živimo. Plašimo se, najviše tokom noći, da vatra ne bukne i požar se ne proširi do naših kuća. Komšije nam umiru od najtežih bolesti pluća, jer ovo sve traje godinama. Dve decenije ovo ruglo nalazi nam se pred očima - kažu ogorčeni meštani.

Na divljim deponijama u ovom pograničnom pojasu pristižu ogromne količine otpada svaki dan. Prema rečima nadležnih, tu je odloženo oko 160.000 kubika otpada, ali građanski ekološki aktivisti kažu da je do sada odloženo 600.000 kubika otpada svake vrste, pa čak i onog medicinskog.

- Ovo mora da prestane, ovo je bruka i sramota za čovečanstvo. Mora da se gradi regionalna deponija za sever - dodaju meštani.

Problem sa otpadom na severu Crne Gore je izuzetno ozbiljan i nije samo usmeren na ovu zemlju, već i na susedne države, jer ogromne količine otpada vodotocima reka Ibar i Lim stižu u Srbiju, ali i dalje u Bosnu i Hercegovinu. Opština Tutin je pre deset godina tužila opštinu Rožaje zbog toga što velike količine smeća rekom Ibar završavaju u jezeru Ribariće, a u istom problemu su i opština Priboj i Potpećko jezero.

- Lim je reka koja u dužini od 220 km protiče kroz Crnu Goru, Srbiju i Bosnu i uliva se u Drinu. Izvire iz Plavskog jezera u Crnoj Gori, a uliva se u Drinu između Goražda i Višegrada. Tokom poplavnih talasa iz Crne Gore pristiže na hiljade kubika smeća, jer voda kupi otpad sa divljih depinija koje se nalaze na obalama reka. Plastična amabalaža, nameštaj, školjke autoobila.. Upravo zbog činjenice da protiče kroz tri države jasno je koliko dalekosežne posledice zagađenje može imati, jer ulivanjem u reku Drinu koja se kasnije uliva u Savu, sve zagađujuće materije sporo, ali sigurno stižu do velikog broja ljudi - rekao je Siniša Laković iz Ekološkog udruženja "Jastreb" iz Priboja.

Iako bi zbog svog toka, reka Lim trebalo da bude briga tri države, nažalost samo je Srbija do sada uradila nešto da se poboljša sitaucija u delu vodotoka koji protiče kroz njenu teritoriju.

Članovi Ekološkog udruženja "Jastreb" u saradnji sa Ministartvom zaštite životne sredine očistili su sve velike deponije i postavili tri lančanice na Potpećkom jezeru, koje su se pokazale kao pun pogodak jer sprečavaju prodor smeća dalje ka Drini i Bosni.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike