Turudić legalizovao otetu imovinu Srba u Virovitici! Novi vrhovni tužilac Hrvatske direktno iz rata postavljen na mesto predsednika suda

07.02.2024

13:32

0

Već 30 godina o tome se govori u Virovitici, gde je Turudić bio predsednik Opštinskog suda

Turudić legalizovao otetu imovinu Srba u Virovitici! Novi vrhovni tužilac Hrvatske direktno iz rata postavljen na mesto predsednika suda
Ivan Tudurić - Copyright Foto: Printscreen/YouTube

Poslanik opozicione Radničke fronte u hrvatskom parlamentu Katarina Peović je u današnjem obraćanju povodom izbora Ivana Turudića za šefa DORH-a rekla da je on za vreme rata učestvovao u legalizaciji otete imovine virovitičkih Srba.

- Nakon ovog igrokaza o državnom tužiocu mislim da je važno reći da postoji puno ozbiljnija dimenzija problema s imenovanjem Ivana Turudića za glavnog državnog tužioca od razmenjenih poruka u melodrami "Radost i Lipota". Iako, naravno da takve poruke nešto ilustriraju i čudi me da novinari o tome ne govore. To je trgovina uticajem, što je evidentno - rekla je Peović.

Ali, ono o čemu se već 30 godina govori u Virovitici, gde je Turudić bio predsednik Opštinskog suda, puno je ozbiljniji krimen, rekla je Peović.

Spomenuo ga je predsednik Zoran Milanović na konferenciji za medije i čudim se da se novinari nisu za to uhvatili.

TANJUG/ FOTO HINA/ TOMISLAV PAVLEK
 

- Turudić je pre 30 godina, ne slučajno, postao predsednik Opšštnskog suda u Virovitici i sa te pozicije je 90-ih legalizovao otetu imovinu virovitičkih Srba. Fiktivnom tužbom se potraživala imovina. Taj igrokaz je išao otprilike ovako - navela je Peović i dodala:

- Mazneš Srbinu auto, onda nađeš dva svedoka koji kažu da si Srbinu platio auto, pa se objavi na tabli suda i tamo stoji ta presuda. Srbin se ne oglasi i onda mu se oduzme imovina.

Kaže da je od Virovitičana čula da su u to bili uključeni i viđeniji građani Virovitice.

- Stoga nije čudno da mu, zbog ovog, ali i ratnog puta, baš (HDZ-ov Josip) Đakić skače u odbranu. Spominju se mnogi istaknuti Virovitičani u ovakvim kriminalnim radnjama koje su ozakonjene. Ozakonjeno bezakonje. A ko je to ozakonio? Pa, Ivan Turudić. Pitanje je da li je on sudio u tim slučajevima, ali činjenica je da je bilo 17 takvih presuda, tzv. presuda iz ogluhe, u vremenu kad je on bio predsednik suda u Virovitici - rekla je Peović.

Navela je i da je Turudić, ostim što je učestvovao u krađama, očito direktno iz rata instaliran na mesto predsednika suda.

- Postavlja se i pitanje njegovog ratnog puta pa nije čudno da mu Đakić skače u pomoć. Ukratko, ova "Radost i Lipota" je farsa nakon tragedije. Tragedija je primarna akumulacija kapitala koja, a to mnogi ne žele reći, stoji iza gotovo svakog bogatstva u Hrvatskoj - kazala je Peović, preneo je hrvatski portal Index.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike