Prvi Albanac na čelu makedonske vlade: Taljat Džaferi izabran za predsednika prelazne vlade Severne Makedonije

28.01.2024

15:38

0

Poslanici opozicione VMRO-DPMNE ranije su napustili salu i nisu učestvovali u glasanju

Prvi Albanac na čelu makedonske vlade: Taljat Džaferi izabran za predsednika prelazne vlade Severne Makedonije
Copyright Profimedia

Poslanici makedonskog Sobranja izglasali su danas Taljata Džaferija za premijera prelazne vlade Severne Makedonije.

Za njega je glasalo 65 od 111 prisutnih poslanika, troje glasalo je protiv, a uzdržanih nije bilo, prenosi Telma.

Poslanici opozicione VMRO-DPMNE ranije su napustili salu i nisu učestvovali u glasanju.

Džaferi, prvi Albanac na funkciji predsednika vlade Severne Makedonije, zakletvu je položio pred poslanicima Sobranja, nakon ostavke prethodne vlade koju je predvodio Dimitar Kovačevski.

Bojan Maričić bi trebalo da bude prvi potpredsednik vlade i potpredsednik za evropska pitanja u sastavu prelazne vlade, dok će ministar za politički sistem i odnose među zajednicama biti Artan Grubi, prenosi Plusinfo.

Dosadašnji premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski je u četvrtak podneo ostavku, nakon čega su otvoreni procesi za formiranje tehničke vlade koja bi trebalo da omogući sprovođenje parlamentarnih izbora 8. maja. 

Parlamentarne stranke u Skupštini Severne Makedonije dogovorile su početkom decembra da parlamentarni izbori budu održani 8. maja ove godine, zajedno sa drugim krugom predsedničkih izbora, dok će prvi krug izbora za predsednika te zemlje biti održan 24. aprila.

Kovačevski je tada rekao da će 100 dana pre izbora ili 28. januara biti formirana tehnička vlada i da će biti ispoštovan ranije postignut dogovor da premijer bude iz redova najuticajnije partije Albanaca DUI - Demokratske unije za integracije. Prema dogovorenim datumima, predizborna kampanja će u Severnoj Makedoniji početi 4. aprila, a izbori će biti raspisani krajem februara.

Predvodio albanske pobunjenike

Inače, prema pisanju Kosovo online, u zvaničnoj biografiji nema previše podataka, ali je poznato da je Džaferi bio jedan od komandanata albanskih pobunjenika, koji su 2001. godine izazvali oružani sukob u zemlji napadom na snage bezbednosti Severne Makedonije.

Njegova 116. brigada vršila je vojne operacije u Gostivaru, ali se malo šta drugo zna o njegovim aktivnostima.

Taj sukob je potrajao gotovo cele te godine, u njemu je život izgubilo nekoliko desetina makedonskih vojnica i policajaca, a rezultat je bilo potpisivanje Ohridskog sporazuma koji je garantovao veća prava Albancima.

Sukob je završen uz međunarodno posredovanje, pa je ONA predala oružje Nato. Država je amnestirala Džaferija i njegove saborce.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike