Hrvatska bruji posle govora u Saboru: Plenković šampion korupcije, skinuo s trona čak i Ivu Sanadera

08.12.2023

14:09

0

Prema podacima "Transparensi internešnala" za prošlu godinu, Hrvatska od 180 zemalja po indeksu korupcije zauzela 57. mesto, ispred samo 11 zemalja u EU

Hrvatska bruji posle govora u Saboru: Plenković šampion korupcije, skinuo s trona čak i Ivu Sanadera
Copyright TANJUG/ FOTO HINA/ TOMISLAV PAVLEK

Poslanica opozicionog centra u hrvatskom saboru Marijana Puljak oštro je danas kritikovala premijera Andreja Plenkovića za kojeg je rekla da je "šampion korupcije" među premijerima svih vlada zemalja članica EU, da je po tome sa trona srušio i nekadašnjeg predsednika Vlade Hrvatske Ivu Sanadera, kao i da je njegov kabinet uglavnom zbog korupcije napustilo čak 29 ministara.

- Uoči Međunarodnog dana borbe protiv korupcije posebno ga čestitam predsedniku Vlade, Andreju Plenkoviću, koji je šampion korupcije među svim premijerima Evropske unije. Hrvatska je, pod vodstvom HDZ-a, premijera Andreja Plenkovića i njegove Vlade, postala jedna od najkorumpiranijih zemalja u Europi. S trona najkorumpiranijeg premijera Plenković je srušio čak i Sanadera - poručila je Puljak na konferenciji za novinare.

Profimedia
Andrej Plenković

Podsetivši da je tokom sedam godina Plenkovićeva vlada bila suočena s brojnim korupcijskim aferama, uključujući Agrokor, Janaf, Vetroelektrane te slučajeve Pave Barišića, Lovre Kuščevića, Gabrijele Žalac i Tomislava Tolušića, Puljak je istakla da su u tim aferama nestale milijarde kuna, dok su mnogi ministri i zvaničnici bili optuženi za korupciju.

- Plenkovićevu Vladu je napustilo 29 ministara, dakle, puna dva fudbalska tima uz zamene, većinom pod optužbama za korupciju. To je rekord u istoriji hrvatske, verujem i evropske, ako ne i svetske politike - rekla je Puljak.

Dodala je da se u poslednjoj aferi s ministarkom kulture Obuljen Koržinek vidi sva Plenkovićeva nervoza.

- Upire se, preko svake mere dobrog ukusa, da skrene  evropske tužioce s tog slučaja, da nam svima dokaže kako je u redu krasti hrvatski novac, a nije bilo nikakve namere krasti evropski novac. Na njegovu nesreću, (evropska javna tužiteljka) Laura (Codruta Kovesi) nije (glavna državna tužiteljka) Zlata (Hrvoj Šipek) i neće sigurno zaboraviti ovaj slučaj u nekoj fioci. Možemo otvoriti i kladionicu o tome kad će otići Obuljen Koržinek - rekla je Puljak.

Pravo pitanje, naglasila je, više nije gde je Plenković u svim ovim aferama, nego šta je on u njima i koja je njegova uloga.

- Plenković je postao šampion korupcije među premijerima svih vlada u EU. Podsetiću da je, prema podacima "Transparensi internešnala" za prošlu godinu, Hrvatska od 180 zemalja po indeksu korupcije zauzela 57. mesto, ispred samo 11 zemalja u EU, a gori smo od Ruande. Uz to, u 2022. godini je u Hrvatskoj otkriveno 13 korupcijskih afera u kojima je ukupno oštećeno javno dobro u vrednosti od 1,5 milijardi kuna - kazala je Puljak, prenela je Hina.

Plenkovićeva vlada, kazala je Puljak, postala je sinonim za korupciju, a sam Plenković, šampion korupcije, je svojim postupcima i zataškavanjem afera pokazao da korupcija za njega nije problem, već način poslovanja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike