Kako je Medenica sredila treći mandat na čelu Vrhovnog suda?

01.12.2023

09:44

0

Medenica, koja je 17 godina bila na čelnim pravosudnim funkcijama, uhapšena je sredinom aprila 2022. i nepunih sedam meseci provela u istražnom zatvoru, a sada se brani sa slobode

Kako je Medenica sredila treći mandat na čelu Vrhovnog suda?
vesna medenica nvo mans - Copyright Printscreen/YouTube/Nvo Mans

Podgorički mediji obelodanili su još jednu prepisku bivše predsednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesne Medenice i sudije Vesne Simović Zvicer koja otkriva na koji način je Medenica sredila sebi treći neustavni mandat. 

Podgoričke TV Vijesti su sinoć objavile prepisku iz koje se jasno vidi da sudija Simović Zvicer pita Medenicu šta bi trebalo da je pita na intervjuu pred Sudskim savetom za njen treći mandat uz napomenu da je to zbog novinara. „A pazi, htela sam inače da te pitam ima li nešto što misliš da treba da te pitam (zbog novinara)…?“, pita Simović Zvicer i dodaje "a da ne piše u programu rada". 

Medenica na to odgovara da može pitati šta god i da je spremna. „Svi pitajte šta hoćete“, napisala je Medenica u objavljenoj prepisci.

Inače, Medenica, koja je 17 godina bila na čelnim pravosudnim funkcijama, uhapšena je sredinom aprila 2022. i nepunih sedam meseci provela u istražnom zatvoru, a sada se brani sa slobode. Ona se tereti da je deo kriminalne organizacije kojom je rukovodio njen sin Miloš, koji je još u zatvoru, ali i za zloupotrebu službenog položaja, što su i Medenica i njen sin negirali. Suđenje Medenici po optužnici Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) praktično još nije počelo i do sada je više puta odlagano.

Printscreen/YouTube/Nvo Mans
 

 

Medenica je uhapšena nakon objave transkripta Evropola, presretnutih telefonskih razgovora sa aplikacije Sky njenog sina i telohranitelja, policajca Darka Lalovića, u kojima su dogovarali krijumčarenje droge i šverc cigareta. U njima Miloš tvrdi da je njegova majka upoznata sa njihovim nelegalnim poslovima i da od nje mogu da očekuju zaštitu. Prema optužnici Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) iz oktobra 2022. godine, Miloš Medenica se, između ostalog, tereti da je 2019. godine stvorio kriminalnu organizaciju u cilju krijumčarenja cigareta i protivzakonitog uticaja na sudsku vlast. On je, kako se navodi, iz Slobodne carinske zone Luke Bar krijumčario cigarete radi prodaje, uz pomoć lažne dokumentacije i davanja mita okrivljenim carinskim službenicima.

Medenica je bila četiri godine vrhovna državna tužiteljka Crne Gore, a nakon toga u tri mandata na čelu Vrhovnog suda od 2007. do decembra 2020. godine, kada je podnela ostavku.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike