Nove mere u saobraćaju: Vozači više neće smeti da imaju promil alkohola u krvi

29.11.2023

12:37

0

Rezolucija predviđa i razvoj infrastrukture kako bi se dodatno promovisalo sigurno korišćenje javnog prevoza, pešačenje, biciklizam i drugi oblici mobilnosti

Nove mere u saobraćaju: Vozači više neće smeti da imaju promil alkohola u krvi
Alko-test/Ilustracija - Copyright Profimedia

Slovenački parlament usvojio je Rezoluciju o nacionalnom programu bezbednosti na putevima u narednih sedam godina, koji podrazumeva ograničenje brzine kretanja na 30km/h na više putnih pravaca, a vozači neće smeti da imaju ni promil alkohola u krvi.

Nove mere bi trebalo da obezbede da do 2030. na putevima ne pogine više od 50 ljudi i da u nesrećama ne bude više od 400 povređenih. Rezolucija predviđa i razvoj infrastrukture kako bi se dodatno promovisalo sigurno korišćenje javnog prevoza, pešačenje, biciklizam i drugi oblici mobilnosti.

Ujedno se planira proširenje područja s najvećom dopuštenom brzinom od 30 kilometara na sat i područja umerenog saobraćaja, posebno u blizini škola, vrtića, na raskrsnicama javnog putničkog saobraćaja i naseljenim mestima.

Rezolucija, između ostalog, predviđa pooštravanje zakona za povratnike u saobraćajnim prekršajima i mogućnost podizanja odštetnog zahteva za izazivanje teške saobraćajne nesreće zbog alkohola ili droga sa 13.560 evra na 130.000 evra.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike