Situacija u Crnoj Gori je veoma napeta: Vlada ne poštuje volju građana

13.08.2021

12:57

0

Autor: Nikola A.

Ocenjuje se da je neuporedivo veća šteta od postupanja Vlade Crne Gore i stvaranja nejasne atmosfere i nejasne situacije povodom Temeljnog ugovora

Situacija u Crnoj Gori je veoma napeta: Vlada ne poštuje volju građana
Copyright Printscreen/Youtube/ Острог Тв Студио Milos Tesic/ATAImages

Situacija u Crnoj Gori pred ustoličenje mitropolita Joanikija je napeta, a jedan od razloga za tu napetost su pokušaji bivšeg režima da situaciju vrati na staro, izazove krizu u društvu, ali i da utiče na emocije nekih njihovih glasača, ocenio je za Tanjug analitičar Igor Damjanović.

Ističe da bivši režim, pokušava da manipuliše trenutnom situacijom, kao i pojedinim identitetskim pitanjima, što su, kaže Dajmnanović, radili i prethodnih 30-ak godina.

Pročitajte još:

Kao drugi razlog za podizanje nametosti u društvu, analitičar navodi loše postupanje vlade Zdravka Krivokapića prema građanskoj volji i institucijama SPC u Crnoj Gori i navodi da njegova vlada za osam meseci nije uradila ništa na oslobođenju institucija države od bivše vlasti.

– Bivši režim pokušava da plovi u mutnom, i da izvlači korist za sebe, toliko podižući tenzije, bojim se da pokazuju da im ljudski životi nisu sveti – rekao je Damjanović za Tanjug.

Dodaje da Krivokapićeva vlada pokazuje jedan stepen neozbiljnosti, što se, podseća, pokazalo u maju kada nije želeo da potpiše Temeljni ugovor u Beogradu, a trenutnim izmenama teksta tog ugovora ta neozbiljnost se, kaže, nastavlja.

– Sadašnjim izmenama i onoga što je bilo u maju, Krivokapić nastavlja da ponižava narodnu volju i nipodaštava značaj SPC, koja je bila ključni fakotor zbog čega je on od jednog anonimnog profesora posto je lider najveće opozicione liste na prošlim izborima – rekao je Damjanović.

Ocenjuje da je neuporedivo veća šteta od postupanja Vlade Crne Gore i stvaranja nejasne atmosfere i nejasne situacije povodom Temeljnog ugovora od, kako kaže, “profašističkog” pokušaja Mila Ðukanovića da otme crkvenu imovinu.

Ponavlja da situacija nije dobra, posebno sada u susret ustoličenju mitropolita Joanikija za koje je, podseća, crkva odlučila da bude na Cetinju.

– Da li je bilo bolje da se ustoličenje organizuje u Hramu u Podgorici, koji je podignut i osveštan za vreme mitropolita Amfilohija, gde bi se skupilo stotinak hiljada ljudi, ili na Cetinju, gde je konfiguracija terena gde se ne može skupiti pred manastirom veći broj ljudi, a i u tom gradu postoji protivljenje SPC i Mitropoliji – dilema je i za Damjanovića.

Pročitajte još:

Kaže da već sada režim te emocije i nezadovoljstva pokušava da maksimalno eksploatiše, sa njima manipuliše i da ih rasplansa u najvećem mogućem stepenu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike