Požar na Durmitoru ne jenjava: Vatra se širi ka kanjonu Tare

13.08.2021

18:28 >> 19:29

0

Autor: M.Vu

Zbog strmog terena ne može se intervenisati sa zemlje i neophodna je asistencija u gašenju požara iz vazduha

Požar na Durmitoru ne jenjava: Vatra se širi ka kanjonu Tare
Copyright MUP

Požar u Nacionalnom parku Durmitor koji je zahvatio područje Parka sa pljevaljske strane iz pravca planine Bunetine pre nekoliko dana, širi se ka kanjonu reke Tare ka Zlodolu, a zbog nepristupačnosti terena i jakog vetra jedino ga je moguće gasiti iz vazduha.

Kako je saopšteno iz preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore na terenu su već danima angažovani nadzornici Službe zaštite NP Durmitor, kao i vatrogasna služba opštine Pljevlja.

Iz tog javnog preduzeća ističu da su u stalnoj komunikaciji sa Direktoratom za vanredne situacije Crne Gore, Ministarstvom unutrašnjih poslova i Vojskom Crne Gore čije su raspoložive snage juče bile angažovane na Durmitoru.

U saopštenju je navedeno da zabrinjava pojava požara sa jugozapadne strane vrha Međed, o čemu je odmah obaveštena opštinska vatrogasna služba Žabljaka. Angažovan je helikopter kako bi se prevezli vatrogasci na lice mesta.

„Gori suva planinska trava busika i veoma je opasno gasiti požar sa zemlje zbog strmih planinskih strana i nagiba. Požar se pojavio sa planinarske staze od Previje prema Cerovom bogazu i postoji indicija da je podmetnut“, navedeno je u saopštenju.

Zbog strmog terena ne može se intervenisati sa zemlje i neophodna je asistencija u gašenju požara iz vazduha.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike