Požar u kanjonu Tare i na Cetinju: Vatra zahvatila nepristupačan teren, dosta kuća ugroženo

14.08.2021

14:22

0

Teren na kome se požar razvija je izuzetno nepristupačan, obiluje suvim stablima nagorelim u ranijim požarima koja su lako zapaljiva

Požar u kanjonu Tare i na Cetinju: Vatra zahvatila nepristupačan teren, dosta kuća ugroženo
Copyright MUP

Požar koji je izbio u kanjonu Tare širi se po nepristupačnom terenu presrasta u dva odvojena.

Teren na kome se požar razvija je izuzetno nepristupačan, obiluje suvim stablima nagorelim u ranijim požarima koja su lako zapaljiva, prenosi RTCG.

Komandir crnogorske Službe zaštite i spasavanja Goran Čavić kaže da se jedan širi uzvodno ka selu Zaglavak i drugi u pravcu toka reke, ka selu Zasada.

Kako navodi, vatrogasci se nalaze na vrhovima planine Bunetina, gde su uz pomoć helikoptera spustili pet ljudi koji su gasili požar dužine dva kilometra.

“Požar se razvija u dva pravca, nizvodno i uzvodno kanjonom Tare. Teško je pristupačan teren, helikopteri su danas gasili, kakvi će efekti biti, vidjećemo”, rekao je Čavić.

Dodatna opasnost su povremeni odroni, kao i padanje opožarenih i nagorelih stabala. U kanjonu je i gust dim koji otežava disanje i smanjuje vidljivost.

U gašenju požara angažovani su i i helikopteri Vojske Crne Gore i Direktorata za zaštitu i spasavanje.

Gori i na Cetinju

I na području Cetinja aktivno je više požara, a osim cetinjskih vatrogasaca i kolega iz drugih crnogorskih opština, uključena su dva vojna helikoptera i tamošnji Direktorat za zaštitu i spasavanje sa jednim avionom.

Situacija u Katonskoj nahiji i dalje veoma izazovna i da vatrogasci gase požare u mestima Meoca, Kobilji Do, Prentin Do, Ubla Čevska, Bijele Poljane, Tisovac, Pusti Lisac.

Načelnik Službe zaštite i spašavanja Miloš Ćećanović ističe da vetar i nepristupačan teren otežavaju posao vatrogascima. “Dosta kuća je ugroženo. Sve ekipe su na terenu 24 sata. Uradićemo sve da spriječimo dalje širenje požara”, dodao je Ćećanović.

Naveo je da sumnja da su neki požari podmetnuti, jer im se dešavalo da ugase požar, a da ih meštani posle pola sata zovu da ih obaveste da ponovo gori u njihovom mestu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike