Ko je novi predsednik Skupštine Crne Gore? Pogled na političku karijeru Andrije Mandića (FOTO)

30.10.2023

18:17

0

Na parlamentarnim izborima 2020. godine, sa koalicijom "Za budućnost Crne Gore" pobedio je režim Mila Đukanovića

Ko je novi predsednik Skupštine Crne Gore? Pogled na političku karijeru Andrije Mandića (FOTO)
Andrija Mandić - Copyright Andrija Mandić, 24sedam/ Goran Sivački

Danas je na konstitutivnoj sednici Skupštine Crne Gore a poziciju predsednika Skupštine izabran je jedan od lidera koalicije "Za budućnost Crne Gore" Andrija Mandić.

Lider srpskog naroda u Crnoj Gori, rođen je 19. januara 1965. godina.

Diplomirao je na Metalurško-tehnološkom fakultetu u Podgorici.

Pre aktivnog političkog angažmana, bio je uspešan preduzetnik. Kao direktor i suvlasnik akcionarskog društva za preradu obojenih metala, organizovao je prvu privatnu proizvodnju aluminijumskih legura u Crnoj Gori. U saradnji sa Metalurško-tehnološkim fakultetom iz Podgorice radio je na projektovanju, izradi i instaliranju opreme za livenje aluminijuma, kao i na komercijalnom metalurškom inženjeringu.

Jedan je od osnivača Srpske narodne stranke, a od 2003. do 2009. godine bio je predsednik SNS-a. U Vladi nekadašnje SRJ obavljao je funkciju zamenika ministra za privredu. Bio je na čelu koalicije „Srpska lista“, i njen predsednički kandidat na izborima 2008. godine.

Andrija Mandić, 24sedam/ Goran Sivački
 

 

Ujedinjenjem nekadašnje Srpske narodne stranke i Narodne socijalističke stranke Momira Bulatovića, 24. januara 2009. godine, osnovana je Nova srpska demokratija. Andrija Mandić je od tada na čelu te političke organizacije koja je bila najjača opoziciona stranka, a od tog datuma je vladajuća partija sa najvećim brojem poslaničkih mandata.

Od 2012. godine, osnivač je i član predsedništva Demokratskog fronta. Bio je nosilac liste „Demokratski front – Mi ili on“ na parlamentarnim izborima 2016. godine.

Mandić je postato deseti predsednik Skupštine od uvođenja višestranačkog sistema u Crnoj Gori, a njegovi prethodnici su bili Risto Vukčević, Svetozar Marović, Vesna Perović, Filip Vujanović, Ranko Krivokapić, Darko Pajović, Ivan Brajović, Aleksa Bečić i Danijela Đurović. U vreme SFRJ na čelu Skupštine Crne Gore bilo je 17 predsednika, a u periodu knjaževine i kraljevine Crne Gore njih petorica.

 

Na parlamentarnim izborima 2020. godine, sa koalicijom "Za budućnost Crne Gore" pobedio je režim Mila Đukanovića i sa drugim predsednicima stranaka ovog saveza i ostatkom dotadašnje opozicije smenio vlast DPS-a po prvi put od 1989. godine.

Od 2001. godine do 2020. godine bio je poslanik u Skupštini Crne Gore. Na parlamentarnim izborima (2020), na molbu mitropolita Amfilohija, ustupio je svoj poslanički mandat i mesto na poslaničkoj listi drugoj osobi.

Instagram printscreen/ buducnostsrbije
 

 

Bio je član delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, kao i član Ustavnog odbora, Odbora za bezbednost i odbranu, Odbora za antikorupciju i član delegacije u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a. Bio je predsednik anketnih odbora i komisija za kontrolu postupka privatizacije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike