Došla u Nemačku po džip, a onda se udala, još je i penziju nasledila: Ispovest gastarbajterke Hane koja se udala zbog papira!

15.10.2023

18:23

0

Po dolasku u Nemačku sve se promenilo

Došla u Nemačku po džip, a onda se udala, još je i penziju nasledila: Ispovest gastarbajterke Hane koja se udala zbog papira!
Copyright printscreen youtube Auslenderi

Bosanka Hana već skoro deset godina živi i radi u Nemačkoj, a otišla je, kako kaže, samo da zaradi za džip.

Ipak, po dolasku u Nemačku sve se promenilo.

- Te 2014. došla sam u Nemačku na tri meseca da radim i zaradim sebi džipa, imala sam u Bosni frizeraj i njega zatvorim... Došla sam da radim, da služim nekog čoveka... Kad ja došla, a neka žena služi i mene i njega. Šta je ovo?! Kad sam pošla od kuće, kažem majci daj mi kartu u jednom pravcu, ja se ne vraćam, a majka mi daje pare i kaže: Ne znaš na šta ideš tamo, evo da možeš da se vratiš, tamo mnogo lažu - počinje priču ona.

Početak uopšte nije bio lak, ali se snašla.

- Posle dve-tri nedelje odemo u restoran, odvede me ovaj... Neki naš čovek s Kosova ga držao, priča srpski... Čovek nas poslužio, seo i prevodi mi. Ja malo strah, malo trema, i ovaj meni predloži da mi sredi papire, da me venča al pod uslovom da ja njega služim dok je živ da ga deca ne daju u dom... A nešto je za*ovnao sa decom... Kuku, šta će meni familija reći, sve hodže i hadžije, šta će mi reći, a kako drugačije da ostanem u Nemačkoj... Imam 50 godina, kad ću penziju zaradit’ a ovaj mi kaže prihvati... - seća se Hana.

Kako kaže, odmah joj je dao pare da isplati kredit u Bosni.

- Ju vidi njega kakav je, a on meni kaže imam svašta nećeš se pokajati veli, a ja kažem šta ja imam od toga, osim papira, a on meni kaže ovako: Oči u oči, interes moj, interes tvoj... Služi me dok sam živ, venčaću te, dam ti papire, daću ti sve što imam... Kažem mu ja, u Bosni kredit imam, čovek mi da na ruke 5.000 i kaže idi u Bosnu i plati to, a meni kredit bio 3.000, dao mi dve hiljade više...- seća se Hana.

Rešila je da se uda za njega.

printscreen youtube Auslenderi
 

- Nit je meni bilo do udaje, 50 godina imam, ne treba mi muškarac, šta da radim.... ’Ajde da iskoristim, da imam neku penziju, materi nije bilo pravo, a otac... Nije me se familija odrekla. Jel sam ga dovodila u Bosnu? Jesam, morala sam, dolazio u Bosnu dole zbog tih papira - veli Hana za Jutjub kanal Auslenderi koji beleži priče i sudbine gastarbajtera iz svih krajeva nekadašnje Jugoslavije.

Šta su radili i kako su se sporazumevali

- Nije mi bilo pravo, dolaziš u kuću kod Švabe, ne znaš jezik, ne poznaješ ga, prvo me bilo strah, imala sam svoju sobu, a uveče obavezno zaključam... Bio je težak, tamo su svi teški.. Kaže on meni idi u mesnicu da kupim nešto gotovo za jelo, ja ne znam ništa.... Komšija dolazio i njegova žena pomogli mi oko jezika a on govori drugačije nego oni u Berlinu što pričaju čist nemački, sve nešto hš, hš... Šta me hašaš, mislim se.

Starac od osamdeset i kusur za kog se udala imao je tri odrasla sina a tek kad je umro kod notara se saznala da ima i četvrtog odnekud.

- Kad je on umro, seli smo za sto njegova deca i ja i ja im kažem: Recite ako sam uzela nešto što ne pripada meni, nisu mi ništa uzeli... Iako je imao osamdeset i neku, dosta je bio pokretan, dosta su putovali zajedno.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike