Ustoličenje novog mitropolita Joanikija 5. septembra: Patrijarh Porfirije dolazi u Crnu Goru dan ranije

18.08.2021

08:53 >> 08:54

0

Autor: P. Š.

Sabor Srpske pravoslavne crkve na zasedanju održanom 29. maja izabrao je Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog SPC

Ustoličenje novog mitropolita Joanikija 5. septembra: Patrijarh Porfirije dolazi u Crnu Goru dan ranije
Youtube printscreen

Patrijarh srpski Porfirije ustoličiće novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru 5. septembra, navodi se u protokolu – pozivnici koja je upućena gostima, najvišim državnim funkcionerima, ministrima, čelnicima vladajućih političkih partija, diplomatskom koru i predstavnicima sudstva i tužilaštva, piše podgorička “Pobjeda”.

– Sveta arhijerejska liturgija koju služi njegova svetost patrijarh srpski, gospodin Porfirije biće održana u Cetinjskom manastiru, koji u nastavku ustoličava njegovo visoko preosveštenstvo mitropolita Joanikija – navodi se u pozivnici u koju je “Pobjeda” imala uvid i precizira da će liturgija početi u 9 sati u Cetinjskom manastiru.

Pročitajte još:

Po završetku ustoličenja, po protokolu, biće održan svečani ručak u Vladičanskoj bašti ispred Cetinjskog manastira, što znači da SPC ne računa na proteste patriotsko-komitskih organizacija i građana koji već danima najavljuju okupljanja ispred manastira, navodi Pobjeda.

Doček za patrijarha Porfirija u Crnu Goru predviđen je za dan ranije, 4. septembra, u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

– Svečani doček patrijarha Porfirija je u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Doksologija i velika večernja služba biće održana 4. septembra u 18 časova. Posle večernje službe, biće održan svečani koktel u kripti Hrama – piše u protokolu.

Sabor Srpske pravoslavne crkve na zasedanju održanom 29. maja izabrao je Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog SPC.

Mitropolit Joanikije dolazi na čelo Mitropolije crnogorsko-primorske nakon smrti mitropolita Amfilohija.

Pročitajte još:

Joanikije je bio administrator Mitropolije crnogorsko-primorske do izbora novog mitropolita.

Zbog najavljenog okupljanja građana, crnogorskih patriotskih organizacija i udruženja, ali i činjenice da se ogroman broj Cetinjana oštro protivi, Agencija za nacionalnu bezbednost razmatra načine organizacije ceremonije.

Odluka o načinu organizacije, tvrde izvori “Pobjede”, držaće se u tajnosti do poslednjeg trenutka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug