Požari i dalje ne jenjavaju u Crnoj Gori: Najkritičnije u širem području kanjona Tare

18.08.2021

07:44

0

Autor: P. Š.

Kiša je trebala doprineti gašenju požara, međutim baš u tom delu pljevaljske opštine nije bilo intenzivnih padavina koje bi mogle pomoći vatrogascima,

Požari i dalje ne jenjavaju u Crnoj Gori: Najkritičnije u širem području kanjona Tare
Copyright Profimedia

Požari na području opštine Pljevlja nisu lokalizovani, ali su pod kontrolom, izjavio je predsednik te opštine Igor Golubović.

Situacija je stabilna, ali i veoma rizična jer razbuktavanje i širenje požara zavisi od vremenskih prilika, kazao je on, pišu “Vijesti”.

U Jutarnjem programu TVCG je rekao da je reč o požarima koji su na veoma nepristupačnom terenu, te da ih vatrogasci veoma teško mogu kontrolisati.

Pročitajte još:

– Veliki požari još uvek nisu lokalizovani. Požari su u južnom i jugozapadnom delu opštine Pljevlja, u širem prostoru kanjona Tare. Požari su podeljeni u dve grupe – nizvodno od mosta na Tari prema BiH i u delu Krupica i Borove – rekao je Gulobović.

Nadali su se, kaže, da će kiša doprineti gašenju požara, međutim baš u tom delu pljevaljske opštine nije bilo intenzivnih padavina koje bi mogle pomoći vatrogascima, prenosi portal RTCG.

– Opština Pljevlja je deset odsto Crne Gore, to je 1.300 kvadratnih kilometara. 66 odsto naše opštine je pokriveno šumom, i to područje brani 31 pripadnik Službe zaštite opštine Pljevlja, ali mi nijesmo opremljeni tako da na tolikoj površini čuvamo šume kako bi trebalo – pojasnio je Golubović.

Pročitajte još:

U poslednjih 15 dana su imali više intervencija nego u maju i junu zajedno. – Sve to radi maksimalno 16 ljudi na terenu, jer neke ekipe moraju ostati u gradu. Apelujemo na Direktorat za vanredne situacije da na vrijeme planiramo ljudstvo i tehnička sredstva – naveo je Golubović.

Požari se, kaže on, najčešće javljaju tamo gde je i najveća koncentracija ljudi.

– Šuma se teško sama može zapaliti – istakao je Golubović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike