Revoltirani: Crnogorci u Izraelu i dalje čekaju na evakuaciju

09.10.2023

13:14

0

Čeka se potvrdu Vlade koja procenjuje bezbednosnu situaciju da avion može sigurno da sleti

Revoltirani: Crnogorci u Izraelu i dalje čekaju na evakuaciju
Ilustracija - Copyright AP Photo/Oren Ziv

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore saopštilo je da se do jutros javilo 50 crnogorskih državljana koji se nalaze u Izraelu, od kojih je njih 37, za sada, izrazilo želju da se vrati u zemlju.

Prema pisanju podgoričkog portala "CdM", među njima je i Sanja koja se sa mužem nalazi u gradu Ashuelonu.

Ona je za portal ispričala da su juče bombe padale nedaleko od zgrade gde se nalaze njen suprug i ona. Preplašeni su napustili stan u kojem su živeli i smestili se u jednu kuću u istom gradu koja je sigurnija.

Ispričala je da su podatke da žele da se vrate u Crnu Goru dali još juče, ali da odgovora o tome kada će biti evakuacija nema, niti im se, kaže, iko obraćao. Čekaju povratnu informaciju.
“Spori su baš”, kazala je kratko Sanja za "CdM".

Ksenija Burić Kapustin iz Počasnog Konzulata Crne Gore rekla je za podgoričku "TV E" da je sve spremno za evakuaciju crnogorskih građana koji su u Izraelu, ali da čekaju potvrdu Vlade koja procenjuje bezbednosnu situaciju da avion može sigurno da sleti.

Sanja se pita zašto se toliko čeka, s obzirom na to da,  kako je navela, Srbija, Albanija, Severna Makedonija već uveliko evakuišu svoje građane iz Izraela.

- Kako drugi mogu da evakuišu svoje građane, šta je to što našima treba posebno. Baš sam ljuta, pitam se gde se vraćam - upitala je revoltirana Sanja.

"CdM" je uputio upit Ministarstvu spoljnih poslova kada bi se mogla očekivati evakuacija državljana Crne Gore, ali im, kažu, odgovor još nije stigao.

U međuvremenu su saopštili da krizni tim MVP prati situaciju i u stalnoj je komunikaciji sa Konzulatom u Tel Avivu na čelu sa počasnim konzulom Nimrodom Rinotom i Ambasadom Srbije u Izraelu, shodno bilateralnom sporazumu o uzajamnom zastupanju i pružanju konzularnih zaštite i usluga u trećim zemljama.

Kako su dodali, kako bi u uslovima narušene bezbednosti u Izraelu, uspešno realizovali evakuaciju državljana Crne Gore, važno je da im što pre dostave precizne lične podatke i mesto gde se nalaze.

U Izraelu, prema informacijama resornog Ministarstva, među stradalima i povređenima nema crnogorskih državljana.

Najnovije vesti iz Izraela pratite na našem portalu iz minuta u minut.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike