Pitanja koja niko ne postavlja: Profesor Šijaković posramio Vladu CG posle iživljavanja nad Mitropolijom

19.08.2021

16:58 >> 16:52

0

Autor: A. B.

Policija nije dala sveštenicima Mitropolije crnogorsko primorske da održe litiju

Pitanja koja niko ne postavlja: Profesor Šijaković posramio Vladu CG posle iživljavanja nad Mitropolijom
Copyright RTV Cetinje printscreen

Profesor Bogoljub Šijaković, pravoslavni teolog i filozof, smatra da je incident na Ivanovim Koritima režiran od strane duboke države koja je na “hrišćanski praznik organizovala događaj kojim je uzurpirala crkvu i crkvenu imovinu”.

Istovremeno, policija nije dala sveštenicima Mitropolije crnogorsko primorske da održe litiju.

Pročitajte još:

– Ja ono što se desilo u crkvi Preobraženja Gospodnjeg na Ivanovim Koritima gledam kao dio operativnih aktivnosti pred ustoličenje mitropolita Joanikija 5 . septembra u Cetinjskom manastiru. To su aktivnosti kojima upravlja Milo Đukanović, a kojima se efektivno ne suprostavlja premijer Zdravko Krivokapić. Zašto to kažem? Zato što imamo paradoksalnu situaciju da crnogorska policija obezbjeđuje provalnike u vršenju krivičnog đela provale i omogućava im da uzurpiraju tuđu imovinu. Dakle, treba postaviti pitanje Vladi Crne Gore kako je moguće da policija obezbjeđuje provalnike, a zabranjuje da sveštenici Mitropolije crnogorsko primorske uđu u svoju crkvu i održe litiju – ističe Šijaković, prenosi “Sputnjik”.

On postavlja pitanje na osnovu čije odluke je sveštenicima MCP zabranjen ulaz u njihovu crkvu, jer je takvim ponašanjem policije povređen Ustav Crne Gore, Zakon o slobodi vjeroispovijesti, pravo na verska okupljanja, građansko i imovinsko pravo… „Interesantno je da ove pravne povrede omogućava policija”, kaže Šijaković.

Printscreen / Youtube

On ukazuje da državna sila umesto da jemči vladavinu prava, ona je ugrožava.

– Tom silom upravlja Vlada Crne Gore i onda je to pitanje za premijera Krivokapića i vicepremijera Dritana Abazovića , koji kontroliše sve bezbedonosne službe, da li su počeli da primjenjuju propali zakon Mila Đukanovića koji je predviđao otimačinu vlasništva Mitropoliji crnogorsko primorskoj, a koji je bio uzrok početka litija i promjene vlasti na izborima u Crnoj Gori 30 avgusta prošle godine. Kako to da Vlada Crne Gore njeguje instrumente prisile protiv volje većine njenih poreskih obveznika – kaže Šijaković.

Pročitajte još:

On ističe da bi sve to valjalo pitati Vladu crne Gore, i ono što se desilo na Ivanovim Koritima, postaviti na taj nivo, a ne na nivo da je to uradila šačica nekontrolisanih pojedinaca neke službe.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike