Upecali zaštićenog belog morskog psa, pa ga prodali budzašto! Neočekivani ulov u Jadranu

14.09.2023

13:00

0

Autor: J. S. J.

Alen Soldo, redovni profesor Odeljenja za proučavanje mora Univerziteta u Splitu, kaže da veliki beli pas ne obitava stalno u Jadranu

Upecali zaštićenog belog morskog psa, pa ga prodali budzašto! Neočekivani ulov u Jadranu
Copyright Profimedia

Nedaleko od Rogoznice, ribari su ulovili velikog belog morskog psa, pa ga prodali. Inače, reč je o zaštićenoj vrsti koja se ne sme prodavati.

Poznati morski biolog Petar Kružić je u Facebook grupi "Živi svijet Jadranskog mora" poručio ribarima da ne prodaju ulovljene morske pse jer su takvi pronalasci izuzetno vredni - ne samo za Jadran nego za ceo Mediteran.

Kružić je naglasio da je ulovljene jedinke velikog belog morskog psa nužno proslediti Institutu za okeanografiju i ribarstvo.

Morskog psa prodali restoranu

Pixabay
 

 

Morski biolog kaže da su ribari kod Rogoznice ulovili mladu jedinku velikog belog morskog psa (carcharodon carcharias) i potom je prodali za nikakav novac.

Kružićeva procena je da je reč o mladoj jedinki dugoj metar i po. Kaže da je morski pas verovatno ulovljen parangalom, što znači da se radi o slučajnom ulovu.Međutim, ribari, umesto da su slučaj pronalaska morskog psa prijavili nadležnoj instituciji, oni su ga prodali restoranu. Pre toga su se fotografisali sa ulovom.

"Veliki beli pas povremeno zaluta u Jadran"

Prema zadnjem saopštenju World Wide Fund for Naturea (WWF), veliki beli morski pas je zaštićena vrsta, a populacije morskih pasa kontinuirano padaju.

Alen Soldo, redovni profesor Odeljenja za proučavanje mora Univerziteta u Splitu, kaže da veliki beli pas ne obitava stalno u Jadranu.

-U Jadran povremeno zaluta zbog hrane, tune pretežno. Zadnji napad velikog belog morkog psa na čoveka bio je kod Visa 2008. i nije bio smrtonosan", rekao je profesor Soldo.

Soldo ističe da u Jadranu obitavaju 33 vrste morskih pasa. Tri ih je potencijalno opasno.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike