Hava i Omer u osmoj deceniji pucaju od zdravlja: "Nikada nismo probali meso, evo šta jedemo već 75 godina"

13.09.2023

22:26

0

Zadovoljni su uslovima koje imaju, a situacija se poboljšala u odnosu na prethodne godine

Hava i Omer u osmoj deceniji pucaju od zdravlja: "Nikada nismo probali meso, evo šta jedemo već 75 godina"
Omer i Hava - Copyright Foto: Printskrin/Jutjub

U pitoresknom selu Brda na Bjelašnici, Omer i Hava dele svoje dane u tišini i miru. Sa samo pet, šest domaćinstava, ovi starosedelci ovih prelepih krajeva uživaju u jednostavnom životu.

Omer i Hava su stanovnici Brda tokom cele godine, bilo da je leto ili zima. Zadovoljni su uslovima koje imaju, a situacija se poboljšala u odnosu na prethodne godine. Putevi se redovno čiste, a ponekad imaju i prevoz do prvog naseljenog mesta gde mogu nabaviti namirnice za više dana.

Hava vešto ručno priprema vunu i plete zimske čarape. Njeni prsti su vešti, a igle joj idu kao podmazane. Tri godine je starija od svog supruga Omara, a zajedno su prošli kroz mnoge godine života na planini.

Foto: Printskrin/Jutjub
 

"Da je njemu loše, tražio bi on drugu, ali koja bi ga htela. Penzija ide, sve dok je penzije, dobar je", našalila se Hava.

Omer i Hava žive u urednoj kućici okruženoj brdima, a divlje zveri poput lisica često dolaze u posetu. Iako ne drže mnogo stoke, imaju jednu kravu koja im donosi različite koristi. Omer ističe: "Stoku ne držimo, imamo samo jednu kravu. Glup je život ako na selu nemaš bar jednu kravu. Deca dođu, pripreme, imaš korist od krave. Nema ništa zdravije od ovoga."

 

 

Iako je selo prepuno kuća, većina njih je napuštena, te Omer i Hava gotovo žive sami na ovoj planini. Dok Hava vredno radi, Omer joj pomaže koliko može. "Ima nekoliko kuća koje se bave stočarstvom, ali to je težak posao. Skup je sir, ja radim da proizvedem, a ti uzmi ako ima negde jeftinije i bolje."

- Ja ti ni gotovu supu ne jedem. Meso pojesti, nema govora. Jedem beli mrs. Kajmak, sir. Svaki obrok mi je to za 75 godina. Jedim samo povrće i sir - kaže Hava.

Iako se hrani skromno, Havi ne nedostaje snage.

Ona je primer hrabrosti i snage žena koje rade do samog kraja života. "Život ti prođe u radu i poslu. Mladi su pametni što odlaze. Ne mogu ja sina da zarobim ovde da radi sa mnom", kaže Hava.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike