Sramna odluka BiH: Za Srbe povratnike nema premija za mleko

12.09.2023

09:08

0

Ovo se tumači kao pokušaj eliminacija sa trižišta

Sramna odluka BiH: Za Srbe povratnike nema premija za mleko
Mleko - Copyright Pixabay

Srbi povratnici u FBiH, kooperanti Poljoprivredne zadruge Planinsko mleko iz Šipova, ne dobijaju premije za mleko već osam meseci, što u ovoj zadruzi tumače kao pokušaj eliminacije sa tržišta, a iz federalnog ministarstva tvrde da premije nisu isplaćene, jer zadruga nema fiskalni račun.

Poljoprivredna zadruga Planinsko mleko iz Šipova ima 20 kooperanata u FBiH, većinom srpskih povratnika. Zadruga je osnovana prošle godine i nudi najvišu otkupnu cenu mleka. Njeni kooparenti ranije su sarađivali sa drugim zadrugama iz Srpske i dobijali premiju za mleko federalnog Ministarstva poljoprivrede.

Screenshot:AgroTV
 

Rade Klinac, iz Perduhova kod Glamoča, kaže da se otkada su u februaru prešli u zadrgu Planinsko mleko suočavaju sa problemima, jer im iz FBiH osporavaju premiju.

- Osam meseci nemamo platu. Od čega mi da finansiramo farmu, naše tekuće obaveze, radnike, ne možemo obezbediti hranu za stoku - kaže Klinac.

Željko Runjo, iz Rora kod Glamoča, rekao je da od primanja, odnosno od podsticaja, zavisi njegova petočlana porodica.

U Planinskom mleku priznaju da nisu imali fiskalne račune za prvi kvartal, ali kažu da su dostavili mišljenje Poreske uprave Srpske po kojem je veleprodaja oslobođena od fiskalizacije. U međuvremenu, dobili su fiskalnu kasu i za drugi kvartal podneli fiskalne račune. Ali, premija i dalje nema.

Pixabay
 

Milorad Kozomara, direktor PZ Planinsko mleko, istakao je da problem nije u ovoj zadruzi, jer su dostavili dokumentaciju, kao što su učinile i ostale dve druge zadruge iz Šipova i Mrkonjić Grada.

- Oni su ostvarili premiju, a moja zadruga nije. Ovim putem pitam ministra: "Zašto?". Sav dopis koji je je on meni dostavio je neistina. Poslali smo svu potrebnu dokumentaciju - naveo je Kozomora, prenosi "RTRS".

A odgovor federalnog ministarstva na brojne dopise došao je tek nakon 130 dana. Odbacuju etničku diskriminaciju. Navode da zahtev Planinskog mleka za prvi kvartal nije imao fiskalne račune, a da je zahtev za drugi kvartal u obradi. Odbacuju i tvrdnje da neke zadruge iz Srpske dobijaju federalne podsticaje bez fiskalnog računa.

- Napominjemo da je u toku provera kompletnosti dokumentacije otkupljivača mleka koji su registrovani na području Republike Srpske, te možemo potvrditi da smo ustanovili da do danas pregledani predmeti pomenutih subjekata uz fakture sadrže i fiskalne račune - naveli su iz Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH.

Iz Planinskog mleka zatražili su od federalnog ministarstva dokaze da druge dve zadruge dostavljaju fiskalne račune. Ističu da su o svom slučaju obavestili Kantonalno tužilaštvo Sarajevo, Agenciju za istrage i zaštitu i Ombudsmena za ljudska prava.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike