Panika među roditeljima posle ekskurzije u Španiji: "Od 200 klinaca koji su izašli iz aviona ni jedan nije bio zdrav, kažu - korona"

13.09.2023

17:30

0

Nikola Dmitrović, direktor zagrebačkog Matematičko-informatičkog obrazovnog centra, potvrdio je ovu informaciju

Panika među roditeljima posle ekskurzije u Španiji: "Od 200 klinaca koji su izašli iz aviona ni jedan nije bio zdrav, kažu - korona"
Ilustracija - Copyright Profimedia

Roditelji maturanata iz gradova Zagreba, Istre, Splita i Osijeka su prethodnih dana bili veoma zabrinuti zbog velikog broja đaka koji su se vratili sa maturskog putovanja u Španiju sa zdravstvenim problemima.

Prvi dan nastave bio je u sredu, a đaci su se sa putovanja vratili u utorak. Tog dana prisustvovalo je svega 6-7 učenika u odeljenju, iako ih obično bude oko 25. Brojni učenici, kao i neki nastavnici, vratili su se prehlađeni i sa potvrđenom infekcijom korona virusom, izjavio je roditelj jednog srednjoškolca.

Roditelj je ispričao kako mu je sin preneo da su maturanti iz sva tri hrvatska grada posetili istu diskoteku u španskom gradu Kalelju.

AP Photo/Manu Fernandez
 

Prema informacijama Jutarnjeg lista, okupili su se u podrumskom klubu na obali. Neka deca su već na maturskoj večeri počela osećati simptome bolesti, dok su se drugima simptomi javili po povratku kući.

Nikola Dmitrović, direktor zagrebačkog Matematičko-informatičkog obrazovnog centra, potvrdio je ovu informaciju.

"Tačno je, ove godine primetili smo značajan porast broja učenika koji nakon povratka s maturskog putovanja u Španiju nisu prisustvovali nastavi prve nedelje. Posebno je pogođeno dva razredna odeljenja, a i neki profesori koji su putovali s njima prijavili su da su zaraženi", izjavio je Dmitrović, dodajući kako se svake godine nakon maturskih putovanja krajem avgusta određeni broj učenika razboli, ali nikada u ovolikom obimu kao ove godine.

Putovanja o kojima je reč organizovana su tako da se u Španiju putuje brodom, a vraća avionom, a jedan od izleta uključuje i posetu Barseloni.

Otac jedne maturantkinje je napisao je kako je njegova kći završila u bolnici u Barseloni gde je primila antibiotik iako su utvrdili da nema streptokoku ni koronavirus.

Troškove lečenja pokrili su Evropskom zdravstvenom iskaznicom, a agencija i roditelji pobrinuli su se za smeštaj devojke do povratka kući.

- Od 200 klinaca koji su izašli iz aviona ni jedan nije bio zdrav, celi razred je ostao kod kuće jer ih je polovina imala virozu, a druga polovina koronu - u komentaru je napisao otac.

Bonus video:

TANJUG

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike