Radunović: Spajić u ćorsokaku iz kojeg vode tri puta - Mi smo spremni za svaki pošten dogovor!

08.09.2023

16:03

0

"U Parlamentu ne glasaju analitičari, mediji, ambasadori Kvinte, podobni NVO aktivisti, već poslanici, a Spajić dosad nije uspeo da ubedi dovoljan broj njih"

Radunović: Spajić u ćorsokaku iz kojeg vode tri puta - Mi smo spremni za svaki pošten dogovor!
Copyright Foto: Printskrin

Lider Pokreta Evropa sad i mandatar Milojko Spajić želi da formira vladu a da usput zaobiđe osnovne postulate parlamentarne demokratije, izjavio je danas poslanik koalicije Za budućnost Crne Gore Slaven Radunović i istakao da je Spajić u ćorsokaku iz kojeg vode tri puta: potpuno resetovanje pregovora, otvorena kolaboracija sa DPS-om ili novi izbori.


"Nažalost, u vođenju pregovora se jasno prepoznaje onaj isti stil, kojem smo svedočili 2020. godine, kada je Zdravko Krivokapić kreirao 42. vladu. Odlika tog stila je da mandatar želi da formira vladu, a da usput zaobiđe osnovne postulate parlamentarne demokratije. Očigledno je bilo da Krivokapić nije shvatao značaj i ulogu Skupštine Crne Gore i činjenicu da se na kraju, oko svake važne odluke pitaju predstavnici građana, tako da se prethodno mora obezbediti njihova podrška", kazao je Radunović.

Radunović je za portal RTCG ocenio da ni Spajić nije naučio tu lekciju.

"U Parlamentu ne glasaju analitičari, mediji, ambasadori Kvinte, podobni NVO aktivisti, već poslanici, a Spajić dosad nije uspeo da ubedi dovoljan broj njih da je dobar njegov koncept dominantnog oslanjanja na snage koje se bore i boriće se do poslednjeg daha za (Mila) Đukanovića i DPS", rekao je Radunović.

Kaže da izlaz iz krize zavisi od puta koji Spajić izabere.

"Sve zavisi od toga koji put za izlazak iz ove krize izabere Spajić. Mi smo spremni za svaki pošten dogovor", naglašava Radunović.

Upitan o ponudi koju je PES dao ovoj koaliciji, Radunović tvrdi da im je prvo ponuđeno 10 principa na kojima treba da bude formirana vlada.

"Mi smo ih prihvatili. Jedan od njih (sedmi) se odnosio na proporcionalnu zastupljenost u vladi, shodno izbornom rezultatu, ali već prvi, neformalni sastanak nam je pokazao da od principijelnosti u pregovorima neće biti ništa i da je mandatar krenuo da sa nama pregovara - da se ne dogovori", tvrdi Radunović.

Nakon tog zaključka, kao glavni cilj koalicije ZBCG u pregovorima, postavili su, kako kaže, blokiranje mogućnosti da se DPS na mala ili velika vrata vrati u poziciju da donosi ključne odluke u Crnoj Gori, protivno iskazanoj narodnoj volji.

"Zbog toga smo prihvatili javno iznesenu ponudu mandatara, koja je u potpunoj suprotnosti sa 7. principom koji je sam Spajić ponudio učesnicima u pregovorima", naveo je Radunović.

Ocenio je da je jasno da nema ništa od vlade iza koje bi stala 41, 42… poslanika.

"Jednostavno, za takvu vladu ne postoji podrška među izabranim predstavnicima građana koji ne žele DPS u vlasti. A, ako bi do nje ipak došlo, kolaboracijom sa poslanicima sa DPS liste, uveravam vas da se na naše glasove ne može računati po bilo kojem pitanju", jasan je Radunović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike