Spomenik sarajevskom Romeu i Juliji: Nepravda o ljubavnoj priči ispravljena posle 30 godina

19.08.2023

10:31

0

Autor: 24sedam

Konačno će u Sarajevu obeležiti mesto gde su ubijeni

Spomenik sarajevskom Romeu i Juliji: Nepravda o ljubavnoj priči ispravljena posle 30 godina
Copyright Printskrin/facebook

Na inicijativu načelnika sarajevske opštine Centar Srđana Mandića, na mestu pogibije Admire Ismić i Boška Brkića, na početku rata u Sarajevu, biće podignuta spomen-ploča.

Spomen-ploča će biti podignuta uz prethodni dogovor sa Nedretom i Amelom Ismić, Admirinom majkom i sestrom, koje su odobrile idejno rešenje za spomen-ploču, čiji je autor skulptor iz BiH Adis Lukač.

Davor Sučić, frontmen grupe Zabranjeno pušenje, dao je saglasnost da se na spomen-ploči ispišu stihovi njegove pesme posvećene Bošku i Admiri.

- Ovim činom biće ispravljena dugogodišnja nepravda. Ljubavna priča o sarajevskom Romeu i Juliji obišla je ceo svet, a na ovaj način dobiće trajno obiležje na mestu na kojem je tragično okončana - izjavio je Srđan Mandić.

Pre 30 godina, mladi par iz Sarajeva, Admira Ismić i Boško Brkić, ubijeni su u pokušaju da napuste opkoljeni grad. Ubijeni su snajperskim hicima u blizini mosta Vrbanja, u centru grada.

Njih dvoje bili su različitih nacionalnosti - Admira je bila Bošnjakinja, a Boško Srbin, pa su iz okupiranog grada nameravali da pređu na teritoriju pod kontrolom Vojske Republike Srpske, a onda da odu dalje iz ratom pogođene zemlje.

Kako je tvrdio američki reporter Kurt Schork, postojao je dogovor nadležnih, s bosanske i srpske strane, da par pređe liniju razgraničenja.

Printskrin/facebook
Preminuli zagrljeni kraj mosta Vrbanja

- Boško i Admira hodali su najmanje 500 metara desnom obalom Miljacke, potpuno izloženi pogledima vojnika s obe strane. Nakon što su prešli liniju pod kontrolom bosanske strane i krenuli prema naselju Grbavica pod kontrolom Srba, neko ih je pogodio - napisao je Schork.

Prvi je pogođen Boško koji je preminuo na licu mesta, a ranjena Admira do njega je dopuzala, pa izdahnula zagrlivši ga. Zagrljena tela dvadesetpetogodišnjaka ležala su sedam dana na mostu Vrbanja, a osmog su izvučena i sahranjena na groblju u Lukavici (Republika Srpska). Ni danas se ne zna ko je uputio smrtonosni rafal.

O "sarajevskom Romeu i Juliji" Japanci su snimili film, dokumentarac je snimljen i u koprodukciji PBS's Frontline, National Film Board of Canada i WDR Germany, a režirao ga je Džon Zaritski.

Uz brojne članke i reportaže, o Bošku i Admiri, napisana je opera, komponovana muzika, rodili su se brojni stihovi. Mladi par je ojevao i poznati pevač Bil Maden. Sarajevska rock grupa "Zabranjeno pušenje" je 2013. snimila album sa udarnom pesmom "Boško i Admira".

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike