Dečak koji je u Lukavcu ranio nastavnika od ranije poznat po devijantnom ponašanju: Do sada je izbačen iz dve škole!

22.06.2023

11:48

0

Maloletnik je imao poremećaje u ponašanju u protekle dve godine, a prve prijave protiv njega su upućene u junu 2021. godine

Dečak koji je u Lukavcu ranio nastavnika od ranije poznat po devijantnom ponašanju: Do sada je izbačen iz dve škole!
Ilustracija - Copyright Profimedia

I dalje se istražuje stravičan slučaj u Lukavcu, gde je maloletnik pištoljem teško ranio nastavnika, a prema pisanju lokalnih medija, dečak je imao poremećaje u ponašanju u protekle dve godine i izbačen je iz dve osnovne škole.

Takođe, policija sada ispituje svoje kolege kako bi utvrdili ko je "zagubio" prijavu o oružju iz kojeg je pucao 13-godišnjak.

Političari u Tuzlanskom kantonu hitno su zasedali zbog stravičnog slučaja u kojem je maloletni bivši učenik OŠ "Lukavac Grad" ušao u školu i pištoljem teško ranio nastavnika engleskog jezika koji obavlja i funkciju pomoćnika direktora te obrazovne ustanove.

Dečak koji još nema navršenih 14 godina od ranije je poznat po devijantnom ponašanju, a do stravičnog čina dva puta je izbacivan iz isto toliko osnovnih škola. Sistem je bio upoznat sa time, kao i sa činjenicom da policiji nije bio vraćen pištolj koji je pripadao njegovom preminulom dedi.

Oružje je trebalo da vrati dečakov otac, što nije učinjeno. Nakon pucnjave, porodična kuća je pretresena, a dečakov otac je završio u pritvoru.

Kako je potvrđeno za Klix.ba, maloletnik je imao poremećaje u ponašanju u protekle dve godine, a prve prijave protiv njega su upućene u junu 2021. godine.

Devijantno ponašanje dečaka prijavljivali su nastavnici, direktori škola, roditelji i radnici na obezbeđenju obrazovnih ustanova, a sve se završavalo aktivnostima koje nisu davale posebne rezultate. Naime, policija je prijave prosleđivala Centru za socijalni rad Lukavac i tako se sve vrtelo u krug.

Policiji je upućena i prijava o dečakovim pretnjama oružjem, a iz Ministarstva unutrašnjih poslova TK tvrde da su te navode proveravali.

Profimedia
 

- Jedna službena zabeleška iz aprila ove godine, kada su policijski službenici posetili kuću roditelja ovog deteta, završila je na način da je proverom utvrđeno da ne poseduje oružje, a za koje smo posle utvrdili da je bilo u vlasništvu dede koji je preminuo u inostranstvu. Obaveštenje o tome je naknadno došlo. Gde je završilo, utvrdićemo to naknadno. Ono što se znalo da u domaćinstvu kojeg čine otac i sin, nema registrovanog oružja. Tu je policija stala sa postupkom - rekao je ministar unutrašnjih poslova TK Hajrudin Mehanović.

U Policijskoj upravi Lukavac trenutno se vrši istraga, koja bi trebalo da pruži odgovor na pitanje ko je zagubio prijavu da oružje postoji te je nije evidentirao i proverio.

- Istraga se vrši jer postoje određene indicije da neko nije radio svoj posao. Ukoliko se utvrdi da je neko iz policijske stanice napravio propuste, biće upotrebljene sankcije - naglašava resorni ministar.

Dokumentacija o dečaku na 100 stranica

Iz Ministarstva obrazovanja TK navode da su informacije o slučaju iz Lukavca opširne, ali da se u cilju istrage ne mogu previše iznositi u javnost.

- Vi ćete razumeti da je reč o detetu i o deci. Postoji dokumentacija na gotovo 100 stranica. Tu su zapisnici nastavničkih veća, izjave u pisanoj formi. Pošto se radi o deci, to ne može biti dostupno javnosti. Nego smo naveli da je škola postupila i da je te informacije dala - ističe ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović.

Posebna grupa koja je formirana u ovom slučaju u narednih 45 dana bi trebalo da sprovede sveobuhvatnu analizu s ciljem detektovanja nedostataka u oblasti obrazovanja, socijalne zaštite, zdravstva, pravosuđa i unutrašnjih poslova i da Vladi Tuzlanskog kantona dostavi odgovarajuću informaciju sa potrebnim predlogom dokumenata i akata na dalje postupanje.

Među predloženim merama je i spuštanje starosne granice za prestupnike jer maloletnik do 14 godina ne može krivično da odgovara. Osim toga, potrebno je i promeniti odredbe zakona koje se tiču pristupa naoružanju i rukovanju oružjem maloletnih osoba.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike