Čudotvorna ikona svečano dočekana u Banjaluci: Vernici se okupili ispred hrama u Paprikovcu

06.06.2023

11:37

0

Svetu arhijerejskoj liturgiji služio je vladika banjalučki Jefrem, kojoj je prisustvovala srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković

Čudotvorna ikona svečano dočekana u Banjaluci: Vernici se okupili ispred hrama u Paprikovcu
Copyright Printscreen/Youtube/Духовник Библиотека

 Čudotvorna ikona Presvete Bogorodice Brzopomoćnice svečano je danas dočekana u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u Banjaluci.

Ikonu su dočekali vernici koji su se okupili ispred Hrama u banjalučkom naselju Paprikovac, prenela je RTRS.

Danas je, inače, Duhovski utorak.

Svetu arhijerejskoj liturgiji služio je vladika banjalučki Jefrem, kojoj je prisustvovala srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Cvijanović je istakla da je narod Republike Srpske privržen veri i da zna poštovati prave vrednosti.

"Došla sam danas da sa meštanima naselja Paprikovac i građanima Banjaluke podelim radost. Činjenica da se okupio veliki broj ljudi pokazuje da je narod privržen veri, ali isto tako da zna poštovati prave vrednosti", rekla je Cvijanović.

Cvijanovićeva je ocenila da je značajno što je ova čudotvorna ikona stigla u Banjaluku.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da je za ovaj grad i vernike značajno što je čudotvorna ikona iz Svete Gore dočekana u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u banjalučkom naselju Paprikovac.

Na Svetoj Gori, u manastiru Dohijar, nalazi se prototip ove ikone, koji je prema crkvenom predanju naslikan u 10. veku, za života osnivača te svetinje, prepodobnog Neofita.

Najčuvenija je ikona Svete Gore, posle čudotvorne ikone Vratarica iz manastira Iviron i ikone Dostojno Jest iz Vatopeda, prenela je RTRS.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug/RTRS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike