Neverovatno otkriće u Hrvatskoj: Na Korčuli arheolozi pronašli ostatke puta stare gotovo 7.000 godina!

07.05.2023

11:45

0

Reč je o pažljivo složenim kamenim pločama koje su bile deo puta širokog četiri metra koji je spaja veštački stvoreno ostrvo s obalom

Neverovatno otkriće u Hrvatskoj: Na Korčuli arheolozi pronašli ostatke puta stare gotovo 7.000 godina!
Korčula - Copyright Korčula / Pixabay

U okviru podvodnih arheoloških istraživanja potopljenog neolitskog lokaliteta Soline na ostrvu Korčula, arheolozi su pronašli ostatke puta stare gotovo 7.000 godina, saopštili su arheolozi sa Univerziteta u Zadru.

Arheolozi su naveli da je ispod naslaga morskog mulja otkriven put koji je spajao potopljeno praistorijsko naselje hvarske kulture s obalom ostrva Korčula.

Reč je o pažljivo složenim kamenim pločama koje su bile deo puta širokog četiri metra koji je spaja veštački stvoreno ostrvo s obalom. Na osnovu analize drveta pronađenog u prošlom arheološkom istraživanju, celo naselje je datirano oko 4.900 godina pre nove ere, objavio je Index.

Istovremeno, na drugom kraju ostrva Korčula, arheolozi Univerziteta u Zadru obavljaju kopnena istraživanja u blizini uvale Gradina pored Vele Luke. Vođa istraživanja Igor Borzić primetio je čudne strukture u moru uvale, a arheološki tim koji ispituje lokalitet Soline obavio je pregled središnjeg dela uvale Gradine i pronašao na četiri do pet metara dubine postojanje gotovo istovetnog naselja kao i u Solinama, ističe se u saopštenju.

Kako se navodi, na lokalitetu su pronađeni neolitski artefakti, kao što su kamene sekire.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike