Srđan dva puta koristio porodiljsko kako bi bio sa bebama i pomogao ženi sa invaliditetom: "Ne znaš ti šta je prava ljubav"

18.04.2023

19:48

0

Supruga Nataša je osoba sa invaliditetom. Izvan kuće koristi invalidska kolica, po kući se kreće uz pomoć štake, pa je Srđan iskoristio zakonsko pravo kako bi bio svojoj porodici na usluzi

Srđan dva puta koristio porodiljsko kako bi bio sa bebama i pomogao ženi sa invaliditetom: "Ne znaš ti šta je prava ljubav"
Copyright Facebook/Срђан Рајак

Porodiljsko odsustvo mogu koristiti i očevi, propisao je zakon, a to pravo je u Republici Srpskoj koristio je tek jedan procenat njih.

Među tim retkim tatama našao se i Srđan Rajak iz Rogatice, koji je dva puta bio na porodiljskom, iako njegova supruga nije bila zaposlena kad je rađala decu, piše Srpskainfo.

Ovaj pravnik i sportista iz Rogatice, prvi put je na porodiljsko otišao 2019. godine, nakon rođenja ćerkice Katje iako njegova supruga, arhitekta Nataša Rajak (29), nije bila zaposlena. Pozvao se na član 109. Zakona o radu RS, koji propisuje pod kojim uslovima otac može koristiti porodiljsko i kada supruga nije u radnom odnosu.

Moja supruga je osoba sa invaliditetom, ima problema sa kretanjem. Izvan kuće koristi invalidska kolica, po kući se kreće uz pomoć štake. Zato sam iskoristio pravo da od prvog dana budem na porodiljskom, nakon rođenja oba naša deteta – kaže Srđan i dodaje da je hteo da bude deci i supruzi na usluzi.

 

 

Izabrao bi, kaže, da bude tata na porodiljskom i da su porodične okolnosti drugačije, da supruga nema problem sa invaliditetom i da je bila zaposlena kad je rađala decu.

Mama Nataša je diplomirala na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu u Banjaluci u martu 2018. godine, a potom se udala. U decembru iste godine rodila je ćerku Katju.

Kada je odradila pripravnički staž došao je i sin Tadija, u martu 2022.

"Ne znaš ti šta je prava ljubav"

Saša kaže da suprugu nikad nije doživljavao kao osobu sa invaliditetom, nego kao ženu svog života.

– Deset godina smo zajedno, evo već petu godinu smo u divnom srećnom braku. Uvek su nas podržavali i porodica i prijatelji. Čak i kad bi mi neko, zbog Natašinog invaliditeta, rekao „svaka ti čast“, ja bih odgovorio: ne znaš ti šta je prava ljubav – priča Saša.

Tata Srđan je tek nedavno završio svoje drugo porodiljsko odsustvo, a mama Nataša je dobila prvi „pravi“ posao. Od nedavno radi u struci, u jednoj privatnoj građevinskoj firmi, i zajedno sa suprugom podiže dvoje male dece.

Odluku da ode na porodiljsko i brine o svojim bebama pratili su samo pozitivni komentari. Nikad, kaže, nije zbog toga osetio neku nelagodnost.

Porodica Rajak za sada ima dvoje dece i priznaju da im nije baš lako da se organizuju. Srđan se vratio na posao, Nataša je počela da radi i bez podrške porodice i zajednice teško bi izlazili na kraj.

 

 

– Pomažu nam i moji i Natašini roditelji, stalno su tu. Ja sam košarkaški sudija, sudim Prvu ligu RS, pa sam često vikendom zauzet i onda bake i dedovi priskoče u pomoć – kaže Srđan.

Srđan i Nataša kažu da su, dok su bili momak i devojka često putovali. Čim dečica malo porastu, kažu, opet će na put. Prvu avanturu u “punom sastavu” već su imali prošlog leta.

– Išli smo na more, nas četvoro, sami. Nije jednostavno sa devojčicom od četiri godine i bebom od tri meseca, ali bilo nam je divno – kažu u glas srećni roditelji.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike