Na pomolu kraj krize u Crnoj Gori: Poslanici tri koalicije podržali Krivokapića za mandatara, u toku glasanje za predsednika parlamenta

14.10.2020

11:05 >> 11:59

0

Autor: Jovana Vrećo

Na konstitutivnoj sednici verifikovani su mandati 81 poslanika, Đukanović odsutan

Na pomolu kraj krize u Crnoj Gori: Poslanici tri koalicije podržali Krivokapića za mandatara, u toku glasanje za predsednika parlamenta
Copyright Printscreen/Youtube

U nastavku današnjeg konstitutivnog zasedanja crnogorskog parlamenta tajnim glasanjem poslanici će se izjasniti o predlogu tri pobedničke koalicije da lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić bude izabran za predsednika Skupštine.

Prethodno je sa 70 glasova od 70 prisutnih poslanika usvojen Dnevni red zasedanja. Portparol opozicionog DPS-a Nikolić je najavio da će ta stranka biti uzdržana kada je reč o izboru Bečića za predsednika parlamenta.

Poslanici nove parlamentarne većine saglasni – Krivokapić da bude mandatar

Na konstitutivnoj sednici 27. saziva crnogorskog parlamenta svi poslanici nove parlamentarne većine podržali su lidera koalicije “Za budućnost Crne Gore” Zdravka Krivokapića za mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore, saopšteno je iz Demokratskog fronta, Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA.

Oni su objavili fotografije dokumenta sa potpisima 27 poslanika koalicije “Za budućnost Crne Gore”, 10 poslanika koalicije “Mir je naša nacija” i četiri poslanika koalicije “Crno na bijelo”, sa zahtevom predsjedniku države Milu Đukanoviću da Krivokapića predloži za mandatara.

Prethodno je nosilac liste “Crno na bijelo” i lider platforme URA, Dritan Abazović, podržao u parlamentu predlog Demokratskog fronta da lider Demokrata Aleksa Bečić bude predsednik parlamenta, a Zdravko Krivokapić kandidat za mandatara.

Deo poslanika DF-a ušao u salu posle intoniranja himne CG

Deo poslanika Demokratskog fronta ušao je danas u skupštinsku salu tek posle intoniranja državne himne, što je im je zamerio lider Socijaldemokrata Ivan Brajović, dosadašnji predsednik parlamenta.

On je predstavnike nove vlasti pozvao na poštovanje simbola Crne Gore.

Brajoviću je odgovorio poslanik DF-a Slaven Radunović, rekavši da bi bilo licemerno da je ušao i stajao tokom intoniranja himne sa kojom se ne slaže, samo zato što je sada deo vlasti.

Rekao je i da su pokušavali juče da se dogovore sa sekretarijatom parlamenta da himna na današnjoj sednici bude izvedena u instrumentalu, ali da takav dogovor nije postignut.

Brajović je pritom na sebe, kao dosadašnjeg predsednika parlamenta, preuzeo odgovornost zbog toga što nije došlo do dogovora da himna bude izvedena u istrumentalu.

Intoniranju himne, kojom je počela konstitutivna sednica, nisu prisustvovali, izmedu ostalih, Milan Knežević, Predrag Bulatović, Milun Zogović, Strahinja Bulajić, Slaven Radunović, Simonida Kordić, Jovan Vučurović i Radoš Zečević.

 

Krivokapić: Mitropolit i vladika nisu krojili novu vlast CG

Nosilac liste “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić, koji je predložen za kandidata za mandatara tri pobedničke koalicije na parlamentarnim izborima, negirao je da su mitropolit Amfilohije i vladika Joanikije “krojili” novu crnogorsku vlast.

To je pogrešna percepcija, rekao je Krivokapić novinarima u parlamentu tokom pauze u zasedanju.- Nijednog trenutka oni nisu pominjali imena, svi smo pokušavali da postignemo dogovor i nađemo pravu meru dogovora – rekao je Krivokapić povodom jučerašnjeg sastanka u Ostrogu. Ponovio je da je cilj većine da buduća vlada bude vlada poverenja, koja će raditi isključivo za dobrobit svih građana Crne Gore.

Predsedavajući Miodrag Lekić tada je pozvao da se dostavi pisani predlog deset poslanika, kako bi se izjasnili o predlogu DF-a.- Taj predlog je apsolutno prihvatljiv za koaliciju “Crno na bijelo” – rekao je Abazović.

 

📢 Potpisan i formalizovan predlog za novog Premijera Vlade Crne Gore!!!

Posted by Demokratski front on Среда, 23. септембар 2020.

 

DPS u opozicionim klupama, Đukanović nije ni došao

Na sednici nije prisutan aktuelni predsednik Crne Gore Milo Đukanović. Poslanici DPS Mila Đukanovića na današnjoj konstituivnoj sednici crnogorskog parlamenta zauzeli su mesta na kojima sede opozicione stranke.

DPS u opozicionim klupama Printscreen/ Youtube, Skupština Crne Gore

Verifikovani mandati

Na konstitutivnoj sednici verifikovani su mandati 81 poslanika.

Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka su osvojile po tri mandata, SDP dva, “Crno na bijelo” četiri, Albanska koalicija – Jednoglasno jedan mandat, DPS 30, koalicija “Za budućnost Crne Gore” 27, Albanska lista jedan, i koalicija “Mir je naša nacija” 10 mandata.

Sednicom predsedava najstariji poslanik, lider Demosa Miodrag Lekić, kome pomaže najmlađi, Maksim Vučinić iz koalicije “Za budućnost Crne Gore”.

Četiri tačke na dnevnom redu

Na dnevnom redu današnjeg zasedanja parlamenta su četiri tačke:

– Izveštaj Državne izborne komisije o rezultatima za izbor poslanika

– Izbor predsednika Skupštine

– Utvrđivanje broja potpredsednika i izbor potpredsednika Skupštine

– Izbor predsednika i članova Administrativnog odbora

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Vijesti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike