Hrvatski mediji slavili bombardovanje Beograda: Za rušenje srpske prestonice optužili Srbe (FOTO)

07.04.2023

11:54

0

Bombardovanje beograda bilo je nazvano “delom srpskih ratnih huškača”

Hrvatski mediji slavili bombardovanje Beograda: Za rušenje srpske prestonice optužili Srbe (FOTO)
Copyright Wikipedia

Nacistička nemačka je pre 82 godine napala Kraljevinu Jugoslaviju, a ovaj napad je dočekan sa oduševljenjem u delovima tadašnje zemlje. Naime, dok su Srbi ginuli od nemačkih bombi, veći deo Hrvata se već tada spremao da sa cvećem dočeka nemačke naciste u Zagrebu.

Tome u prilog svedoči da je hrvatski nedeljnik "Hrvatski narod", 25. jula 1941. godine, objavio članak u kojem se slavio napad na Beograd kao "slobodarsko delo". 

Na naslovnoj strani tog broja “Hrvatskog naroda” bila je fotografija srušenog kraljevskog dvora u Beogradu sa natpisom: “Kruna Karađorđevića, znak srpske tiranije, leži u prahu...”

U prilogu o bombardovanju srpske prestonice, ovaj hrvatski nedeljnik je doneo galeriju fotografija na kojima su se videle posledice nemačke agresije, a naslov je glasio: “Delo srpskih ratnih huškača”.

Zanimljivo, da je u istom broju bila i galerija fotografija ustaša koji su, zajedno sa Nemcima, bili u borbi, a taj prilog je nosio naslov: “Uz bok svojih saveznika – Hrvati polaze u borbu”.

Podsetimo, 6. aprila, u 6.30 ujutru, bez objave rata, sile Trećeg rajha su napale Kraljevinu Jugoslaviju. Njihove vazdušne snage su bombardovale Beograd koristeći 234 bombardera i 120 lovaca (ukupno 484 aviona). Avioni su poleteli iz Beča, Graca i Arada. Grad je bombardovan u četiri naleta 6. aprila, i ponovo 7, 11. i 12. aprila 1941. Upotrebljeno je oko 440 tona zapaljivih bombi.

U bombardovanju Beograda 1941. poginulo je 2.274 ljudi. Porušeno je 627 zgrada, veoma oštećena 1.601 zgrada, delimično oštećeno 6.829 zgrada (uključujući deo zgrade Starog dvora). Teško je oštećena Vaznesenjska crkva u kojoj je bilo vernika koji su bili došli na jutrenje. Najznačajniji spomenik kulture, Narodna biblioteka sa 350.000 knjiga, uništena je već prvog dana bombardovanja.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike