Mitropolija crnogorsko-primorska upozorila: Đukanovićeva necivilizovana retorika može vratiti podele i dugotrajnu krizu u crnogorsko društvo

31.03.2023

11:53

0

Ponavljamo naš nedavni poziv vernicima i drugim ljudima dobre volje, da izađu i na drugi krug predsedničkih izbora, navodi se u saopštenju

Mitropolija crnogorsko-primorska upozorila: Đukanovićeva necivilizovana retorika može vratiti podele i dugotrajnu krizu u crnogorsko društvo
Milo Đukanović - Copyright Wikipedia/Profimedia

Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka izdale su saopštenje u kojem se navodi da predsednički izbori u Crnoj Gori, pored brojnih političkih tema, pokazuju otvorenu anticrkvenu kampanju kandidata i aktuelnog predsednika države Mila Đukanovića.

- Predsednički izbori u Crnoj Gori, pored brojnih političkih tema, pokazuju otvorenu anticrkvenu kampanju onog kandidata koji je ujedno i aktuelni predsednik države. Njegovi nastupi kao i govori njegovih promotera, Srpsku pravoslavnu crkvu još uvek označavaju kao državnog neprijatelja, crkvene obrede kao nazadnu i prevaziđenu praksu, a očigledno je da i dalje pretenduju da sa državnih pozicija uređuju unutrašnje stvari Crkve. Sve se to kosi sa državnim Ustavom i utvrđenim dobrim običajima građanskog društva – navodi se u saopštenu.

Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka upozoravaju da bi Đukanovićeva politika mogla vratiti podele u crnogorsko društvo.

- U poslednjih nekoliko godina, uz Božiju pomoć, puno toga se promenilo nabolje u odnosu Crkve i države Crne Gore. Međutim, krajnje necivilizovana retorika političara koji traži novi, zapravo treći, mandat od građana, unosi nemir i zebnju među sveštenstvom i vernicima, da bi njegova svađalačka politika mogla vratiti podele i dugotrajnu krizu u crnogorsko društvo. Uvereni smo da je takva politika već prevaziđena, što će građani i potvrditi na predstojećim izborima – navodi se u saopštenju i dodaje:

- Zato ponavljamo naš nedavni poziv vernicima i drugim ljudima dobre volje, da izađu i na drugi krug predsedničkih izbora, iskoriste pravo i odgovore na obavezu koju im propisuju Ustav i načela demokratskog društva, čuvajući svojim izborom principe odvojenosti i međusobnog uvažavanja Države i Crkve.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike